Snart kommer sommeren til nord

Det har vært en våt og kald uke – og sommer – til nå, men ifølge meteorologene er det i ferd med å snu.

BEDRING: Det har vært en våt og kald uke – og sommer – til nå, men ifølge meteorologene er det i ferd med å snu.  Foto: Stian Andre Lund

nyheter

– Så vidt jeg kan se, snur været i helga. Vi får et væromslag på søndag, og så en gradvis stigning av temperatur med sol og lite vind deretter, altså selve definisjonen av sommer, sier Rune Skoglund, meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge til iTromsø.

Regn-rekord

Men selv om det blir en bedring i været er det ikke sikkert at det blir langvarig, og meteorologen er usikker på hvor lenge det vil vare. Det som derimot er sikkert, er at været i juni i år har vært langt verre enn normalen.

– Det har vært grått, vått og kaldt, og slik skal det fortsette ut måneden. Vi nærmer oss den tidligere rekorden både for mest nedbør og færrest soltimer. Den gamle rekorden er på 122,3 mm fra juni 1961. I morges var vi på 100,1 mm, og vi kan godt få drøye 20 mm til så den rekorden er absolutt innenfor rekkevidde, sier Skoglund til avisa.

Her finner du alltid et oppdatert lokalvarsel

Høytrykket kommer

Meteorologen forklarer at det kraftige høytrykket i Sør-Norge har blokkert for lavtrykket som er kommet inn fra havet, og pressa alt nordover langs kysten. Dette er ikke unormalt senere på året, men uvanlig i juni.

Nå ser det derimot ut til at høytrykket beveger seg nordover, og tar med seg varm luft fra sør.

– Hvis prognosene slår til så blir det flotte temperaturer fra midten av neste uke, men folk vil nok merke væromslaget allerede på søndag med rundt 14 grader. På tirsdag kommer vi nok opp i 20 grader, forteller Skoglund.