Beskjeden om at Lenvik kommunes er valgt ut til å delta i pilotprosjektet kom i slutten av forrige uke. Med deltakelsen i prosjektet, som er treårig, får kommunen bevilget et årlig beløp på knappe 1,2 millioner kroner.

Kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen understreker at dette er en gladnyhet.

– Vi er veldig beæret, for det å være en pilot betyr at de erfaringene vi gjør oss sammen med de fem andre pilotkommunene vil påvirke nasjonale føringee — det synes vi er artig å være med på, sier Karlsen.

Pilotprosjektet sparkes igang til høsten.

Brukermedvirkning

Fokus for pilotprosjektet er personer med store og sammensatte behov for helse- og omsorgstjenester, en pasientgruppe det ventes en kraftig økning av fremover.

– Denne pasientgruppa får behov for mer koordinering og mer samhandling på tvers innad i kommunen, men også imellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Målet er å få til bedre samhandling og mer koordinerte tjenester. Tidlig brukerinvolvering er et annet mål, slik at vi kan komme tidligere på banen med forebyggende tiltak, sier Evy Nordby, virksomhetsleder for DMS helsetjenester.

I botn for pilotprosjektet ligger en veileder, som både setter noen krav til hva pilotkommunene skal utføre, samt legger noen systematiske føringer til hvordan prosjektet skal gjennomføres. I Lenvik er det fastlegene ved Senjalegen avdeling Finnsnes som ved hjelp av et elektronisk system, som er utarbeidet i forbindelse med prosjektet, som rent praktisk skal avklare hvilke pasienter som er aktuelle i henhold til pilotprosjektet.

– Fastlegene skal gjøre en tidlig kartlegging og identifisering av brukere som man tror står i risikosonen for å få store utfordringer i fremtida. De skal da sammen med brukerne avklare hva slags type hjelp man skal igang med og hvilket løp man skal ha. Når fastlege og bruker er blitt enige om dette, så skal bruker henvises til et slags fagteam. Hensikten er at man på en måte koordinerer hjelp som bruker selv har stor brukerinnflytelse på, sier Nordby.

Bedre pasientflyt

Kommunalsjef Karlsen viser til hvordan man iblant kan høre om folk, pasienter med ustrakt behov for helse- og omsorgstjenester, som opplever å bli kasteballer i et system.

– Her er fokus på å sikre pasientflyt, slik at man ikke blir sett på stykkevis og delt, men der helhetsbildet av pasientens behov blir ivaretatt.

– Ansetter dere noen i forbindelse med pilotprosjektet?

– Én lege ved legekontoret skal ha en deltidsstilling for å koordinere prosjektet innen fastlegeordninga, og så skal vi også ha en overordnet koordinator i en deltidsstilling, opplyser Nordby.

Hun poengterer for øvrig at pilotprosjektet er godt forankret blant fastlegene. Faktisk var det ingen av legene som sa nei til å ta del i prosjektet, selv om det medfører et større ansvar på dem.

– En slik forankring er viktig om man skal lykkes med et prosjekt som dette.

Hvilke andre kommuner som skal delta i prosjektet er Lenvik kommune ennå ikke kjent med.