I slutten av august i fjor ble fem unge menn fra Midt-Troms pågrepet for grove narkotikaovertredelser. I en pressemelding fortalte politiet at narkotikabeslaget ble gjort på en bopel i Lenvik og i en bil på vei til Tromsø. Politiet opplyste den gang at de først hadde beslaglagt omtrent 1,5 kilo amfetamin og vel 3,5 kilo hasji i saken. Etterforskningen avdekket imidlertid at opprinnelig mengde narkotika var større.

Nå har fire av de fem mennene fått sin dom fra Senja tingrett. I dommene er det narkotikaovertredelsene som kategoriseres som de alvorligste, men felles for samtlige fire menn er at de i tillegg er dømt for andre overtredelser. Spesielt mannen, som Senja tingrett utpeker som hovedmannen i narkotikasaken, er kjent skyldig i en rekke andre forhold.

Dommene

• Hovedmannen (23) er kjent skyldig i totalt 16 overtredelser, blant annet for å ha ervervet to kilo amfetamin og fem kilo hasj

i Oslo, hvor deler av stoffet ble solgt til andre i Midt-Troms. Mannen er også dømt for ett tilfelle av knivstikking, for trusler og vold mot offentlig tjenestemann. Mannen er også dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisningserstatning til mannen han knivstakk i april i fjor.

• Mann (23), sjåføren av narkotikapartiet som ble hentet i Oslo, er dømt til fengsel i tre år og seks måneder.

• Mann (21), vedkommende som oppbevarte narkotikaen på sin bopel i Lenvik, er dømt til fengsel i to år og ni måneder.

• Mann (20), dømt til fem måneders fengsel for å ha medvirket til å frakte narkotikaen.

En halv million kroner

I dommen beskrives foranledninga til pågripelsene i august i fjor. Tre av mennene var den gang på tur til Tromsø for å omsette deler av narkotikaen. Det som i dommen beskrives som «voldsom høy hastighet» gjennom Lavangsdalen vekket politiets oppmerksomhet, noe som førte til at bilen ble stoppet ved Hundbergan i Ramfjorden. Politiet fant narkotikaen i en ryggsekk i bilen, noe som var foranledninga til at det ble gjennomført razzia på bopeleb i Lenvik, der politiet også fant resten av partiet.

I retten forklarte hovedmannen at bakgrunnen for ervervet av de store mengdene narkotika, var at han skulle omsette narkotikaen og bruke pengene til å betale tilbake gammel narkotikagjeld han hadde i Oslo. Mannen forklarte også at narkotikapartiet, som han fikk ervervet på kreditt, skulle koste han en halv million kroner.