I februar i år ble det kjent at Tranøy kommunen søker nye forpaktere til Tranøy gård på Tranøya. Årsaken er at dagens forpaktere, TBO Helse AS, ønsker å tre ut av forpakteravtalen.

Potensielle arvtakere til forpakteravtalen ble bedt om å melde seg, og innen fristen som ble satt hadde fire kandidater meldt seg.

• Jørn Holding AS

• Øystein Johnsen

• Chris Davis Edwards

• Senja Moments SA

Liste med punkter

Tranøy kommunestyre hadde forpakteravtalen på bordet i forrige uke. Der ble det ikke tatt noen avgjørelse om hvilken aktør som skal bli ny forpakter av Tranøy gård. Først vil nemlig politikerne ha nærmere beskrivelser av hva forpakterkandidatene ser for seg.

– Det er ei relativt lang liste med 17-18 punkter som kandidatene skal svare på. På hvert punkt skal det besvares hvordan kandidatene tenker å oppfylle de ønskene — eller de utfordringene som kommunestyret ser for seg, sier rådmann Alf Rørbakk i Tranøy kommune.

Han hadde ikke punktlista foran seg da Folkebladet slo på tråden, men opplyser at de kort forklart går på blant annet spørsmål om ivaretakelse av bygninger, kulturminner og landbruksdrift, driftsform og tilrettelegging for alllmennheten.

Skal på befaring

Rådmannen opplyser også at det kandidatene vil bli invitert til en befaring av Tranøy gård.

– Til syvende og sist skal det tas endelig stilling til forpakterspørsmålet i septembermøtet til Tranøy kommunestyre.

Tranøya er en øy med en rik kulturhistorie og landbrukstradisjon.

«Tranøya har på grunn av sin sentrale beliggenhet til skipsleia, vært besøkt av sjøfarende gjennom mer enn to tusen år, og har vært kirkested for de nåværende kommunene Tranøy, Sørreisa og Dyrøy fra ca 1200 tallet. Dagens kirke er fra 1775, og er nå bare i aktiv bruk en kirkehelg hver sommer. Den gamle hovedbygningen på prestegården er fra ca 1740», skriver Tranøy kommune sjøl om øya, som også er utnevnt til kommunens tusenårssted.