I onsdagens kommunestyremøte i Tranøy. la representant Herbjørg Valvåg (SV) frem forslag til vedtak om et dagsseminar med tema lobbyvirksomhet og korrupsjon. En tematikk hun sier for mange kan være vanskelig.

– Det er et tema det er veldig vanskelig å snakke om. Det kan høres ut som at man beskylder noen for noe, men slik er det ikke. Det omhandler tjenester som det offentlige, her kommunene, skal gi befolkning og næringsliv. Dette temaet blir nærgående både for politikere og ansatte. Det vakte følelser da jeg la frem dette i utvalget for plan, næring og drift og det var også følelser i kommunestyret, sier Valvåg til Folkebladet.

Tillit

Valvåg har lang fartstid innen politikken. Før hun flyttet hjem til Tranøy, var hun åtte år i politikken i Tromsø og har dannet seg et bilde på hvordan hun mener politikerene bør opptre.

– Mitt utgangspunkt for å ta opp dette er at jeg opplever raknet tillit til politikere og administrasjon. Det er ikke bra at kommunene, som er den fremste offentlige og viktigste instansen, ikke har tillit hos innbyggerne. Jeg ser at vi politikere trenger å bli bevisst på vår rolle og hvilke signaler som sendes ut. Dette er noe alle må jobbe med. Vi må lytte og ha kontakt med innbyggerne. Dialog skaper tillit, poengterer hun.

Senja kommune

Forslaget ble vedtatt på alle punkter og ordføreren skal også ta med seg vedtaket inn i fellesnemda.

– Jeg er veldig glad for at forslaget fremmet av SV og Ap ble støttet av kommunestyret og ordfører. Får vi gjennomført seminaret er det å betrakte som en viktig milepæl i arbeidet med tillitsoppbygging og håper at dette blir tatt med i nye Senja kommune, sier Valvåg.

I diskusjonen ble det åpnet for at de tre andre kommuner som går inn i nye Senja kommune også blir med på seminaret.

– Det synes jeg er positivt. Det er viktig å løfte dette videre inn i Senja kommune, sier Valvåg.

Habilitet

I vår gjennomførte Lenvik kommune en ledersamling på Finnsnes hotell med habilitetsregler som tematikk. Habilitetsregler mener Valvåg også er gjeldene innenfor seminaret Tranøy ønsker å gjennomføre.

– Vi er ikke gode nok på å vurdere habilitet i saker vi behandler. Det virker som det nå blir handtert på en tilfeldig måte. Vi må kjenne regelverket og kunne praktisere det. Hvis ikke bidrar dette til å undergrave tilliten til innbyggerne.

Både som leder av delprosjektgruppa «Nærdemokrati i Senja kommune og som kommunerepresentant, kommer Valvåg til å følge saka videre.

– Jeg kommer til å følge opp saka for å sørge for at saminaret blir gjennomført og at dette blir tatt med i arbeidet med den nye kommunen, avslutter hun.