13. oktober er datoen som er satt til årets happening, der arrangør Christian Larsen og hans samarbeidspartner Bil i Nord håper å trekke 800 til Sumafest i Botnhågen.

– Det er mange som har spurt, og nå kan vi endelig meddele at det blir en Sumafest 2018 også, og at det blir i de samme flotte lokalene som tidligere her hos Bil i Nord, smiler Larsen.

Suksess

Sumafesten har vært en stor suksess de to siste årene, der samtlige billetter til arrangementet — i fjor 800 av stykket — ble revet vekk. Til årets fest legger arrangøren seg på det samme antallet billetter.

– Når legges billettene ut for salg?

– Det vil komme nærmere informasjon om det etter hvert. Nå har vi i første omgang konsentrert oss om å få satt datoen, samt forsikret oss om at Sumafesten ikke kolliderer med andre arrangementer i området.

Ingen store endringer

Årets Sumafest vil ikke skille seg voldsomt fra arrangementet slik det har sett ut de to første årene. Larsen ser ingen grunn til å endre på det som har vist seg å være «en vinnende oppskrift».

– Hvis man opplever å lykkes eller at noe blir populært, tenker jeg at man fort kan gå i fella hvis man hele tida skal strekke og løfte seg så mye mer. Det er alltid små grep man kan gjøre, men man trenger ikke alltid å skulle løfte alt opp i skyene heller — da kan fallhøyden bli stor, poengterer Larsen.

Hovedpoenget er å bringe tilbake den gode, gamle Sumastemninga, og da er det i all hovedsak musikken og dansegulvet som står i hovedsetet. Larsen er også opptatt av en god logistikk rundt arrangementet for å sikre festfolket en god opplevelse.

– Er det samme gjengen med frivillige som stiller opp i år?

– Jeg har en veldig engasjert gjeng som i all hovedsak består av den gamle gjengen fra Sumaloftet, og som er et bevis på den kulturen som ble skapt på og rundt denne uteplassen. Vi som jobbet der kjenner veldig godt på det samholdet vi hadde, og også hva denne plassen betydde for Finnsnes, sier Larsen.

Han skryter også av sin eneste samarbeidspartner Bil i Nord, som ikke bare stiller sitt lokale til disposisjon til festen, med de ulemper det bringer med seg, men der også de ansattes legger ned et betydelig arbeid — frivillig — for å dra Sumafesten i havn.

Kanskje siste gangen

Folket har tatt imot Sumafest-konseptet med åpne armer de siste årene. At arrangementet også har brakt sammen gamle kjenninger er det heller tvil om.

– Jeg har sett folk som har reist «heim» fra alle steder i landet for å få med seg dette arrangementet. Det er blitt en møteplass, mener Larsen.

Han er glad for at det blir en tredje Sumafest, spesielt med tanke på at det er uvisshet om det blir mulig å arrangere festen flere ganger. Bil i Nord har nemlig utbyggingsplaner som ikke er forenlige med et slikt arrangement.

– Vi skal pusse opp butikken og bygge litt om for å tilpasse lokalet til dagens krav til hvordan en Volvo-forhandler skal se ut. Etter ombygginga vil ikke lokalet lenger være egnet til en slik type aktivitet som Sumafesten er. Heldigvis kom vi så seint igang at vi når å klemme inn en fest til, smiler Geir Albertsen, daglig leder av Bil i Nord.

– Betyr dette at det er siste gang Sumafesten arrangeres?

– Jeg kan verken si det ene eller det andre, for det er muligheter for begge utfall. Nå går vi uansett til verks med ambisjoner om å lage en like fantastisk fest som tidligere. Når vi vet at det i hvert fall er siste gang festen blir her oppe, er jeg sikker på at det kommer til å bli vel så heidundrende som tidligere, sier Larsen.

Han arrangerer Sumafesten gjennom sitt selskap, Stor Stemning AS.

Fjorårets arrangement gikk i pluss, noe Christian Larsen sier var en viktig forutsetning for å kunne gjøre det samme på nytt i år.