Dette bekrefter politiet i en pressemelding fredag morgen.

Etter nesten 20 år er en mann pågrepet for Sjøvegan-drapet som fant sted i juli 1998 og er nå siktet i saka.

Mannen skal ha vært under 20 år når drapet ble begått, men politiet ønsker ikke å si om mannen var mindreårig.

(Artikkelen oppdateres — klikk her for siste versjon)

Mistenkt

Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken og det samla bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet.

DREPT Marie-Louise Bendiktsen.

Poliet melder i pressemeldingen at drapssaken har vært etterforsket i snart 20 år. Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos sin Cold Case-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken. Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

Orientert

– Jeg ble orientert om gjennombruddet i saken av Hans Roar Rasmussen noe tid før dette nå ble offentliggjort – knapt 25 dager før det har gått 20 år siden mamma ble funnet drept i brannruinene av huset sitt, sier sønnen Trond H. Bendiktsen i en uttalelse til Folkebladet.

– Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Hans Roar Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken helt siden de fikk varsel om brannen tidlig på morgenen, 15. juli. Han har gjort en kjempeinnsats, og har brukt mye tid på å holde oss orientert om hendelser i saken, sier han.

Rasmussen var tidligere lensmann ved Salangen lensmannskontor.

Bendiktsen sier at han nå vil avvente og se hva påtalemyndighet og eventuelt rettsvesenet gjør med saken.

Funnet drept

Det var Marie-Louise Bendiktsen (59) som ble funnet død i brannruinene av sitt hjem i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms onsdag 15. juli 1998. Obduksjonsrapporten viste at hun var drept.

Politiet har ikke ytterligere informasjon til media nå, men inviterer til pressekonferanse på politihuset i Tromsø klokken 12.

På pressekonferansen vil politiadvokat Kirsti Jullum Jensen og lensmann Andreas Nilsen være tilstede.

Cold-case

– Cold case-seksjonen ved Kripos har bistått i denne saken gjennom det siste året, først rådgivende og etter hvert som en del av teamet i Troms politidistrikt. Vi har blant annet bistått med etterforskningsleder og etterforskere og vil fortsette å jobbe med saken fremover, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos til VG.

Cold case-sjef Espen Erdal ønsker ikke å kommentere den nye utviklinga i drapssaken før politiets pressekonferanse.

Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017, opplyser politiet.

Tyskland-spor

Tysklands-sporet dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som var bosatt i Salangen på drapstidspunktet. Han ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet. Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men han var da sporløst forsvunnet.

Mannen innledet et forhold til en tysk kvinne i 1998, samme år som han var inne til avhør. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Han satt fengslet fra 27. mai 2001 til 3. april 2009, uten at norsk politi ble informert om det.

På politiets pressekonferanse på politihuset i Tromsø klokken 12.00, avkreftet politiet at dette er samme person som nå er pågrepet. Folkebladet-TV sendte direkte fra pressekonferansen.

– Endelig

– Jeg tenker: «Endelig». Jeg har ikke egentlig trodd at jeg skulle få oppleve denne dagen. 20 år er lang tid, sier Tone Bendiktsen til Svalbardposten.

Da drapet skjedde i juli 1998 var datteren Tone Bendiktsen hjemme i Salangen på ferie og var sammen med mora. Hun var på ferie fra Longyearbyen, hvor hun har bodd siden 1984. Da drapet skjedde var hun på besøk hos noen venner på Grytøya, og hadde lånt moras bil.

Forgjeves forsøkte hun, ifølge Svalbardposten, å ringe hjem til mora. På morgenen den 15. juli ble brannen oppdaget, og man fant senere en person død i ruinene. Den 18. juli gikk drapsalarmen på Sjøvegan.

– Et sjokk

– Det var sjokk på sjokk. Først trodde vi at det var en husbrann, så får vi vite at det er et brutalt drap og at huset ble tent på i ettertid for å skjule spor, sier datteren til avisa.

Hun forteller om ei svært tøff tid etter brannen. Sammen med broren Trond var hun tilbake på branntomta.

– Det var en lukt jeg aldri vil glemme. Jeg måtte gå gjennom alt og se om verdigjenstander manglet. Det var ikke et tyveri. Huset var helt utbrent, sier hun.

– Jeg er klar over at dette ikke kommer til å bli enkelt å leve videre med, men jeg er likevel glad for å få svar, sier hun til Svalbardposten.

(Artikkelen oppdateres — klikk her for siste versjon)

Historikk

Her kan du lese mer Folkebladets tidligere omtaler av saka:

I juli er det 20 år siden Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i brannruinene. Foto: Elisabet Krey Jenssen Foto: Elisabeth krey Jenssen
Slik var forsiden av Folkebladet 18. juli 1998 Foto: Folkebladets arkiv
Søndag gav Folkebladet ut en ekstra avis hvor pårørende ba om hjelp til å finne drapsmannen. Foto: Folkebladets arkiv