I opplæringsloven står det at skoleeier skal tilby elevene opplæring i fremmedspråk. Fremmedspråket som tilbys skal i det minste være enten tysk, fransk, spansk eller russisk. Det har ikke blitt gjort de tre siste årene. Det reagerer forelder Jens-Inge Nybrott på og er bekymret for at dette fortsetter ut i neste skoleår.

– Ungene får ikke opplæringen de har krav på. Jeg har lest i opplæringsloven at elevene har krav på minst ett av de fire språkene tysk, fransk, spansk eller russisk ved hver skole. Det er beklagelig at Tranøy som skoleeier ikke tar tak i dette, sier Nybrott til Folkebladet.

Alternativer

Fra skolen har foreldre fått svar på møte at da det var vanskelig å finne språklærer var det lagt inn fordypning i matte. Det mener Nybrott ikke er riktig.

– Det er et alternativ for engelsk fordypning og ikke andre språklige fag. Her føler jeg meg nærmest lurt, sier han.

Han påpeker at kommunen kunne ha kommet med flere alternativer som løser problemet.

– Det finnes nettbaserte løsninger, og en kan kjøpe løsninger hos andre kommuner. Jeg håpet i det lengste på en løsning til neste skoleår, men ser nå at det ikke har kommet på plass. Nå håper jeg politikere og kommunen tar tak, sier Nybrott.

Ivaretar

Skolen, sier Nybrott, er flink til å ta vare på de svakeste, men mener det mangler et tilbud for de andre elevene.

– De sterkeste elevene får ikke gode nok ressurser og da blir man jo satt tilbake.

Nybrott har tro på at kommunen vil finne en løsning.

– Dette går ikke bare utover en elev, men flere. Jeg håper og tror på at de finner en løsning. Hvis ikke må jeg ta dette videre til fylkeskommunen, avslutter han.

Folkebladet har forsøkt å få en kommentar fra skoleeier, det vil si kommunen, i denne saka. Men til tross for gjentatte henvendelser til både saksbehandler Eigil Andreassen og rådmann Alf Rørbakk, opplyser de til Folkebladet at de ikke ønsker å prioritere svar til avisen på det nåværende tidspunkt.

Løsninger

Rektor på Vikstranda, Ulf E. Fredriksen, sier til Folkebladet at de jobber for å finne løsninger før skolestart til høsten.

— Dessverre har elevene ikke fått fremmedspråklig undervisning de siste tre årene. Vi har hatt utlysning, men ikke fått napp. Nå prøver vi igjen og ser etter løsning blant annet om å kjøpe en tjeneste med videoundervisning. Den andre skolen i kommunen har også en tysklærer som vi håper å få et samarbeid med, så alle tog har ikke gått, sier Fredriksen.

Han mener elevene har fått et alternativ til den manglende undervisningen.

– Som en nødløsning har vi opprettet matematikk fordypning og norsk fordypning, så elvene har fått et alternativ, sier rektoren.

Bryter loven

Folkebladet har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet som bekrefter at opplæringsloven er brutt.

– Skoleeier, det vil si kommunen, skal tilby elevene opplæring i fremmedspråk, i tillegg til engelsk, på ungdomstrinnet på hver skole. Fremmedspråket som tilbys skal i det minste være enten tysk, fransk, spansk eller russisk. Fordypning i norsk, engelsk, samisk eller matte skal ikke komme til erstatning for fremmedspråk – eller omvendt. Det er skoleeier er ansvarlig for at skolene har de ressurser og kompetanse som skal til for å oppfylle regelverket, sier Martin B Andersson, kommunikasjonsrådgiver i Kunnskapsdepartementet til Folkebladet.

Rektor Ulf E. Fredriksen sier skolen jobber med å finne en løsning til høstens skolestart. Foto: Petter Egge