For 20 år siden fikk Mikalsen drapsaken på sitt bord. Dette var den eneste saken han hadde av større karakter i hans 40 år i politiet, og den ble ikke ble avsluttet mens han var lensmann. Nå ser det ut som at saken kan bli oppklart og avsluttet.

– Det er veldig godt å vite at punktum nå kan være satt og personen er pågrepet. Det enorm lettelse å vite at det man har gått og visst i 20 år er blitt bekreftet. Jeg har visst det en stund. Men det har ikke vært enkelt å identifisere en nabogutt som gjerningsmann, når det også er en person som bor i et land der vi ikke kan pågripe han. Da må man sitte i ro og følge med det nitidige arbeidet som politiet i hele landet har gjort, sier den pensjonerte lensmannen Nils Johan Mikalsen til Folkebladet.

Mikalsen gikk av som lensmann i Salangen i 2011, og ble pensjonist i 2012.

Pågrepet

Selv om Mikalsen ikke har jobbet med saka de siste årene, har han fulgt den tett hjemmefra. Han visste at en dag måtte den mistenkte stå til ansvar for handlingene, utført den skjebnesvangre julinatten for 20 år siden.

– Politiet har måtte ligge i ro til denne dagen kom, da den pågrepne har oppholdt seg der han normalt befalt seg. Vi visste det ville skje en dag, men timen, dagen og flytiden visste man ikke med hundre prosent sikkerhet, før dagen var her.

Omfattende

Det lokale lensmannskontoret, Kripos og Troms politidistrikt har jobbet i alle 20 år med saken. Han er glad for at de pårørende endelig får vite mer om det som skjedde i 1998.

– Ikke minst må det være en lettelse for pårørende og familien rundt som har sittet på utsiden, og ikke hatt fullt innsyn i politiarbeidet som pågikk. Det har vært gjort mye politiarbeid i løpet av de 20 årene, mye som ikke har kommet ut. Det er slik at politiarbeid er å bygge stein på stein hele veien. Av og til er man avhengig av den lille mikroskopiske delen, for å få puslespillet til å gå opp. I denne saken kom det sent på vinteren, sier Mikalsen.

– Har du hatt tro på at denne dagen ville komme?

– Ja, jeg har hatt trua hele tiden.

Politiet har pågrepet og siktet en mann for drapet på Marie-Louise Bendiktsen i Sjøvegan sommeren 1998. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix