fravær i lenvik kommune - grafikk Foto: © Folkebladet/Trond Sandnes

Folkebladet ba om innsyn i Lenvik-politikernes oppmøte i formannskap og kommunestyremøter for 2017 og så langt i 2018. I formannskapet har det vært lite fravær bortsett fra Kjetil Johnsen (Ap) som ikke har møtt til fire av totalt syv møter i 2017. Årsaken til Johnsens fravær er sykdom og han har fått permisjon ut 2018. Bortsett fra ett møte Johnsen ikke møtte har det blitt satt inn vara ved fravær i formannskapet.

Møtt til halvparten av møtene

Janne H. Fyhn (KrF) har det største fraværet i kommunestyre. Av seks møter i 2017 har hun kun møtt til to. I 2018 har hun vært tilstede på ett møte. Folkebladet var i kontakt med Fyhn og hun forklarte at fraværet hennes var på grunn av sykdom. Så følger Rolf- Bjørnar Tøllefsen (H) og Elin Byberg (H) som begge har møtt til halvparten av de seks møtene i 2017. I 2018 har det vært avviklet to kommunestyremøter. Tøllefsen møtte ikke til noen av dem, mens Byberg møtte til det ene.

Vil trekke seg som politiker

Og Tøllefsen har valgt å ta konsekvensene av at han ikke klarer å følge opp politikken.

– Årsaken til at jeg ikke kunne møte på alle kommunestyremøtene var at jeg har mye reisevirksomhet i jobb. Jeg når rett og slett ikke hjem til alle møtene. Forklaringen er at jeg har et veldig stort engasjement i flere saker. Da blir det vanskelig, sier han.

– Hva tenker du om å fortsette som politiker?

– Jeg har bestemt meg for å trekke meg etter denne perioden. Som politiker må man også ivareta rollen. Og jeg ser at jeg ikke klarer å gjøre det. Derfor har jeg tatt konsekvensene av situasjonen om bestemt meg for at dette er siste perioden. Det å være politiker krever sitt. Og det blir nok ikke mindre krav til politikerne i nye Senja kommune. Men jeg kommer fortsatt til å være engasjert i Senja-Høyre så mye jeg klarer, sier Tøllefsen.

Hardnet til i politikken

Byberg forklarer åpent hvorfor hun har hatt fravær i 2017.

– Det er litt sammensatte årsaker. Det ene er i forbindelse med jobben jeg hadde i Målselv som ble veldig krevende. Jeg var næringssjef og prosjektleder for Arctic Race. Jobben tok mye tid og fokus og ble på en måte prioritert foran lokalpolitikken. Det er nok den største årsaken. Også har min livssituasjon endra seg de siste to årene. Jeg har blitt alene med tre unger. Kommunestyremøter har landet på uker der jeg har ungene. Da velger jeg å prioritere ungene foran lokalpolitikken dersom det blir vanskelig med barnevakt. Det skjer ting i livet som gjør at prioriteringene endrer seg, sier Byberg.

Byberg sier at hun ikke har bestemt seg for hva hun svarer om hun blir spurt å stille opp til neste valg.

– Jeg synes lokalpolitikken i Lenvik har gjort ei dreining der det har vært noen tøffe tak. Jeg skal ikke legge skjul på at en i flekkene mister litt gnisten i forhold til å henge med og engasjere seg. Personlig opplever jeg at det har hardnet litt til i politikken. Man skal akte seg for å bli for mye eller for lite engasjert. Man må være forsiktig hva man sier i sosiale medier og vært forsiktig hva man sier på talerstolen. Du vet liksom ikke hvem og hva som blir analysert av hva du sier og gjør. Jeg har kjent på at ting blir mistolket, plukka sund og satt sammen i en helt annen mening eller rekkefølge enn det som var ment. For mitt vedkommende har jeg også opplevd baksnakking og ryktespredning og dette har nok også ført til at politikken har kommet litt lenger ned på prioriteringslista. For mitt vedkommende har jeg også opplevd baksnakking og ryktespredning, man lurer mange ganger på om det virkelig er verdt det, og dette har nok også ført til at politikken har kommet litt lenger ned på prioriteringslista, sier hun.

Må holde seg orientert

Marie E. Bartnæs (Ap) er vara for Ap. Som Jan-Tore Bakli (H) har hun møtt til fire kommunestyremøter i 2017.

– Man er jo ikke ute av politikken om en ikke er medlem av kommunestyret. Det er forskjellige funksjoner i politikken. Jeg var vel midt på lista under valget. Jeg har den holdningen at når jeg blir tilkalt og kan så møter jeg opp med en positiv innstilling. Men det betinger jo at man må holde seg løpende orientert om sakene som kommer opp i kommunestyret selv om en er nede på lista. Jeg følger med uansett, sier Bartnæs.

Elin Byberg: – Lenvik-politikken har hardnet til. Foto: Susanne Nordeng