Etter fire års drift i Senjagården på Gibostad er det slutt for asylmottaket for enslige mindreårige på Gibostad. Det informerte ordfører Geir-Inge Sivertsen om til Lenvik kommunestyret torsdag.

– I går (onsdag) fikk vi melding om at UDI har besluttet å legge ned mottaket på Gibostad. Det var for så vidt på et vis forventet at det kunne skje, men vi håpet at det ikke skulle skje så raskt, sa Sivertsen.

– Det er å beklage selvfølgelig, sa han.

Ikke et sjokk

Mottaksleder Heidi Hilmarsdotter Hansen ved Link asylmottak på Gibostad forteller at de fikk informasjon om nedleggingsbeslutninga litt før klokken 15 onsdag ettermiddag.

– Så det er fortsatt ferskt. Vi har avholdt personalmøte i dag slik at alle ansatte er informert om ståa, og i dag har vi begynt å informere beboerne.

– Det var egentlig ikke et sjokk at dette kom nå, og det er jo fordi det ikke lenger kommer enslige mindreårige asylsøkere til landet. Dermed er det ikke nok beboere til å fylle de mottakene som er igjen i Norge, sier Hansen.

Hun forteller om statens policy om et belegg på 85 prosent for alle landets asylmottak, mens de færreste klarer å bikke over 50 prosent for tida.

– Når det da er to mottak i Nord-Norge for enslige mindreårige, så måtte én av oss ut.

Stor arbeidsplass

I dag er det 20 årsverk tilknytta asylmottaket på Gibostad.

– Hvordan er stemninga nå hos dere?

For de ansatte som mister jobben på Gibostad er det ikke noe håp om annen jobb i Link-systemet. Etter all nedbygging av asylmottak har operatøren ikke flere enn fire mottak igjen i landet.

– Så det er mange som må ut på jobbjakt nå?

– Ja, det er det.

Asylmottaket på Gibostad stenger dørene i løpet av høsten.

Leder ved Gibostad asylmottak for enslige midreårige, Heidi Hilmarsdotter Hansen, sier at avgjørelsen om nedleggelse ikke kom som et sjokk. – Likevel er det veldig trasig, sier hun. Foto: Maria Holm Simonsen