Dinside publiserte forskjellene i byggesaksgebyrer i Norge. Det viser at det er svært store variasjoner. Og ikke minst er det store forskjeller i Midt-Troms kommunene.

De som bygger i Dyrøy kommune må ut med 1.922 kroner i byggesaksgebyr mens lenvikværingene må ut med 11.536 kroner.

– Dette er helt klart en bevisst strategi for oss og en del av virkemidlene en kan bruke for å være en næringsvennlig kommune. Ønsker en at folk både kan bo, bygge og drive bedrift må en også legge til rette for det. Gebyret skal jo gjenspeile hva det koster å behandle slike saker og ikke mer enn det. Vi har ikke en høy byggeaktivitet, sånt sett er det håndterlig. Men jeg lurer på hvordan de kommunene som ligger høyt kan forsvare det, at det er så store prisforskjeller, sier ordfører Marit Alvig Espenes (Ap).

Tilbyr gratis tomter

– Behandler dere byggesaker med tap?

– Det kan godt hende våre gebyrer skulle vært revidert. Men jeg mener dette gjenspeiler den tidsbruken vi har på å behandle byggesøknader. Mer enn det skal ikke folk betale. Om folk vil investere og bygge er det veldig positivt. Og da er det viktig at vi har en rask saksbehandling, og at det ikke er et avskrekkende gebyr. Skal en være en attraktiv kommune må en også ha en bevisst politikk på dette, sier Alvig Espenes.

– Hvor mange bygger i Dyrøy hvert år?

– Når vi har jobba med boligsituasjon i Dyrøy har vi sett at det ligger på 2–4 nybygg i året. Dette ønsker vi helt klart at øker. Vi har tilbud om gratis tomter og rimelig påkobling til vann og kloakk. Jeg tror nok det er det totale bildet som avgjør for folk når man skal bygge. Her prøver vi å være attraktive, sier hun.

Spredt boligbygging

Alvig Espenes forteller også at de er i ferd med å vedta en ny arealplan.

– En strategi er at vi legger til rette for spredt boligbygging. Vi har satt av områder i bygdene der det er naturlige samlingspunkt fra før. Vi vil legge til rette for fortetting i spesifikke områder. Dette er en strategi for at folk skal få komme hjem og bygge der de kommer fra. Den andre strategien er knyttet til mer bygging i sentrum., leiligheter og rekkehus. Men vi mener det er kjempeviktig å legge til rette for at folk kan bygge hus på bygda. Omkring 50 prosent bor utenfor sentrum i Dyrøy, sier hun.

– Dette gebyret må ned

Lenvik-ordfører Geir Inge Sivertsen (H) svarte ikke da Folkebladet ringte mandag. Men det gjorde Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp). I Bardu er gebyret på over 10.000 kroner.

– Slik vil vi ikke ha det. Dette gebyret må ned. Prinsippet for byggesaker er selvkost. Det skal koste det det koster, slår han fast.

– Vi er i gang med en prosess i lag med Målselv, Dyrøy og Sørreisa om et felles plankontor der det også er mulig å ta inn publikumsøknader som byggesaker. Jeg er glad dere setter fokuset på dette. Vi må komme i havn med ei løsning slik at disse kostnadene blir redusert, sier Heimdal.