Det var i forrige uke at et enstemmig kommunestyre i Målselv vedtok at det tas ut stevning i forbindelse med tvisten mellom barnevernstjenesten i Målselv kommune og Bufetat.

Bakgrunnen for tvisten er uenighet om hvem som skal ta regninga etter et en omsorgsovertakelse, der fylkesnemnda fattet vedtak om direkteplassering i et privat institusjonstilbud i stedet for i Bufetats statlige institusjon. Fra Målselv kommunes side mener man at det er Bufetat som må ta regninga. Bufetat på sin side har stilt seg negative til dette, og mener at de ikke må forholde seg til fylkesnemndas vedtak.

Regninga partene strides om er på 5,5 millioner kroner årlig.

Prinsipiell avklaring

Rådmann Ole Frode Mikkelsgård understreker at det nå i første omgang vil bli sendt ut et prosessvarsel til Bufetat om at Målselv kommune har tenkt å ta ut stevning.

– Detter er noe Bufetat har anledning til å respondere på hvis de ønsker det. For eksempel kan de kanskje si ja til å at saken bringes inn til barnevernets tvisteløsningsnemnd, der vi mener denne saken egentlig hører hjemme. Vårt håp er jo at tvisten kan løses der, og at vi slipper å bringe denne inn til domstolen, sier Mikkelsgård.

Likevel understreker han viktigheten av å få en avklaring i det som er å anse som en prinsipiell sak.

– Dette er også et prinsipielt spørsmål som ikke bare gjelder Målselv, men mange flere. I bunn og grunn handler det om i hvilken grad fylkesnemnda kan spesifisere institusjonsplass, og om Bufetat er økonomisk forpliktet av dette, sier rådmannen.

– Kan denne saken sette presedens?

– Ja, den vil gi en prinsipielt viktig avklaring

– Undergraver systemet

– Har dere en sterk sak?

– Fra vår side handler dette om at barneverntjenesten skal kunne komme uhildet med sine faglige vurderinger til fylkesnemnda, og kunne stole på at Bufetat tar sin del av ansvaret i etterkant. Vi mener selvfølgelig at fylkesnemndas vedtak må være forpliktende for både kommunen og Bufetat. I motsatt fall undergraves jo hele systemet, mener Mikkelsgård.

Dersom Bufetat vinner fram i tvistesaken, mener han at det kan føre til at barn og unge frarøves tiltak som en følge av økonomiske hensyn.

Rådmann Ole Frode Mikkelsgård mener det er viktig å få en avklaring.