Dette kom frem i en uttalelse fremmet av Ap, Sp, KrF og Venstre. Siden ble støtten trukket av Sp og Venstre. og Her ble Nergård AS brukt som eksempel på hvordan pliktsystemet i dag ikke fungerer optimalt og at det går ut over lokalsamfunnet.

Endringer

– Nergård er et svært fiskeriselskap som går veldig godt, samtidig er de i endring og flere blir sagt opp. De har fem trålere som har pålagt leveringsplikt i Troms. 10 prosent av fisken leveres innenfor pliktordningen og det viser at systemet ikke fungerer, sier Opsal.

Reaksjoner

Hun har også registrert at det har kommet noen reaksjoner på at selskapet har blitt brukt som eksempel i uttalelsen.

Uttalelsen ble vedtatt med 20 stemmer mot 17 imot.

Faktafeil

Arbeidende styreleder Tommy Torvanger ser ikke noe galt i at Nergård er brukt som eksempel i uttalelsen.

– At Nergård er brukt som eksempel i denne sammenheng er naturlig, men det forundrer meg at de ikke tok kontakt og spør oss vår mening om dette, som er så direkte berørt av pliktsystemet. Dette for å unngå feilinformasjon. Vi mener at pliktsystemet i dag ikke fungerer godt og mener at den er moden for modernisering, der er vi helt enig med fylket, sier Torvanger.

– Hva er det som er feil i uttalelsen?

– Det er feil at minst 40 prosent av eierskapet skal være på norske hender. Det riktige er 60 prosent. Det er en ganske vesentlig forskjell, og sånne ting kunne vi ha oppklart i forkant. Vi vil gjerne bidra for at dette skal fremstå som korrekt informasjon, avslutter Torvanger.

Uttalelsen påpeker at Nergård-konsernet hadde i 2017 sitt beste resultat noen sinne, 226 millioner før skatt. Eierne tok ut et utbytte på 100 millioner kroner og det er varslet betydelige investeringer fremover. Fra før er det kjent at anlegget i Senjahopen har måtte kutte 22 årsverk og rederikontoret i Harstad avvikles og flyttes til Tromsø.

Kari-Anne Opsal, Gruppeleder Ap, mener pliktsystemet må settes på dagsorden igjen. Foto: Andreas Isachsen, Harstad Tidende