Billettsalget i år og de to foregående årene er omtrent på samme nivået med vel ti tusen betalende. Omsetningsmessig lander man også på samme nivå som i fjor i følge leder av messa Kjell Petter Kolberg.

- Noe særlig mer publikum enn dette har vi ikke plass til er ved Barduhallen, sier han som også har begrenset antall utstiller med en topp på 120 boder og stander i år. Få med at vi er utrolig fornøyde med dugnadsinnsatsen til de mange frivillige som stiller opp år etter år, fra forsvaret, de tre foreningene som står bak: Lions Club Bardu, Salangsdalen JFF og Bardu JFF, forteller lederen.

Vil fornye seg

Han trekker fram det nye billettsystemet som har bidratt til at køene er blitt mindre og ting har gått på skinner med salget. – Det har vært en god investering for oss, sier han. Når det gjelder framtida for messa er han klar på at den skal følge med i tida. – Vi skal være en moderne messe med hensyn til bekvemmeligheter for de besøkende og innhold og skal ikke hvile på laurbærene våre, fastslår messegeneral Kjell Petter Kolberg som allerede til uka går i gang med neste års messe.

Tro mot konseptet

– Vi skal være tro mot konseptet og fornyer kun det vi må, sier messe- general Kjell Petter Kolberg, mens tusenvis strømmet inn på messa lørdag.

– Årets messe er en helt tro kopi av de messene vi har hatt og i år har vi fått en del nye utstillere som er med på å fornye messa. Kun det som er nødvendig blir fornyet, eksempelvis maten, der vi prøver å endre noe fra år til år, forteller han. Han mener at messa må finne smak hos villmarkingene enten det dreier seg om jakt, fiske eller generelt friluftsliv.

– Folk skal her finne de tilbudene som de ønsker seg, sier han.

Årets villmarking kom

Årets store trekkplaster er Jens Kvernmo som holder foredrag om sine turer fra villmarka, som regel uten selskap av annet enn hund. Seriene “Villmarksdrøm” gikk i Sylane og realityserien “Alene” der han holdt ut lengst av alle, gikk inne på Altevatn. I år er han blitt kåret til Årets villmarking, en tittel han deler med blant annet Børge Ousland og Lars Monsen.

I kjente omgivelser

– Det er godt å være tilbake på kjente trakter, sier Jens Kvernmo før foredraget og forteller at han var her i Forsvaret og ikke minst under innspillingen av Tv2-serien “Alene”.

På spørsmål om hva som motiverer han til å dra ut på lange, ensomme turer i villmarka uansett årstid, forteller han at turgleden og friluftslivet er noe han tidlig fikk inn med en bestefar som tok han med på rådyrjakt og fisketurer.

– Jeg tror ikke jeg passer inn i det siviliserte A4-livet; det å ha en frihet rundt seg er vanvittig godt, og da passer det veldig bra og være på lange turer der man kan styre seg sjøl og gjøre akkurat det man har lyst til, sier han smilende.

Små turer

På spørsmål om tips til andre som vil prøve seg på lange opphold i villmarka, svarer han kontant:

– Man må begynne i det små med helgeturer, ukesturer og for meg ble det etter hvert månedsturer, og så ballet det bare på seg, sier han.

Om framtidas planer forteller en brunbarket villmarken at han nylig har kommet fra en tre måneders tur med hundespann før han snart legger ut på en halvannen måned lang tur før, han neste vår skal til Canada.

– Da reiser jeg vel på en skikkelig langtur, sier han. Både til høsten og neste vinter blir han igjen å treffe i tv-ruta.

Utstyr til hunden

Publikum som strømmet til i tusenvis så ut til å kose seg, der de slo av en prat med kjentfolk eller vandret mellom boder med gode tilbud på det meste en villmarking måtte ønske seg. Alt fra sagbruk til å skjære hyttemateriale med, knivmaking, klær og jakt eller fiskeutstyr var å finne i de mange bodene rundt omkring.

– Det er mye fint å finne her på messa og jeg har kjøpt en masse hundeutstyr, siden vi har skaffet oss hund, sier Elisabeth Holmsæter fra Målselv, som stolt viser fram sin nye Engelsk setter valp.

På kunstgressbanen øver flere på å kaste med flue, deriblant åtte år gamle Birk Nyheim som ivrig forsøker seg.

– Han har lyst på ei stang, siden brødrene fisker med fluestenger, sier pappa Knut Andreassen. Hele familien fra Finnsnes er regelmessig innom messa for å finne noe av interesse.

Gjengangere

De utstillerne som kommer på messa, har ofte vært gjengangere i mange år. Ikke minst gjelder det Villmarksbutikken, som har vært med på messa i 21 år.

– Det virker veldig bra, sjøl om været er noe vekslende, og kanskje påvirker litt. Men det ser ut til at folk kommer likevel, sier Kim Skjerven i butikken som lanserer klær, fiskeutstyr og tilbehør, mens det etter hvert er stinn brakke i teltet.

Ved enden av fotballbanen har arrangøren lagt til rette for at ungene skal ha ulike aktiviteter å gå til, enten det er snekring av fuglekasser, vardebygging og ikke minst kaste seg ut i taubanen over en større dam.

– Vi kommer gjerne igjen hit neste år også, sier Oddgeir Hansen fra Finnsnes som sammen med resten av familien har tatt turen innom Bardu og Nord-Norsk Villmarksmesse. Han legger vekt på gode tilbud, aktiviteter for ungene og hundeutstillinga som viktige grunner til å komme innom.

Leder av Nord- Norsk Villmarksmesse, Kjell Petter Kolberg, er svært fornøyd med årets messe som han mener nå har nådd taket. Foto: Ulf Antonsen
– Det er mye fint å finne her på messa og jeg har kjøpt en masse hundeutstyr, siden vi har skaffet oss hund, sier Elisabeth Holmsæter fra Målselv. Foto: Ulf Antonsen
Oddgeir Hansen, Elisa Arnesen med barna f.v: Mathea og Eleah, fra Finnsnes: - Mye interessant å se på, gode aktiviteter for ungene, gode tilbud og hundeutstillinga er årsaken til at vi kommer, sier Hansen. Foto: Ulf Antonsen
Susann Thoresen fra Sørreisa. Foto: Ulf Antonsen