Førstkommende torsdag 21. juni inntreffer sommersolverv, som er den dagen da sola står lengst mot nord. Etter denne dagen blir det gradvis kortere dager.

- Selv om det i ukene og månedene som kommer blir kortere dager, kommer gjerne den beste sommervarmen en stund etter sommersolverv, selv om mange i landet har fått et solid møte med sommervarmen allerede i mai, skriver vitenskapsformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard  i en mail til Folkebladet.

De sier at det denne sommeren vil komme en rekke med spektakulære og sjeldne astronomiske begivenheter. Dette skjer i en to ukers periode fra slutten av juli.

Måneformørkelse

Fredag 27. juli inntreffer den mest langvarige totale måneformørkelsen på Jorden i vårt århundre.

- Formørkelsen blir synlig i størstedelen av landet, men i Sør-Norge vil vi rett under den formørkede og antagelig røde Månen, også se Mars som en ganske intenst lysende, rød flekk. Planeten er denne kvelden nemlig nærmere Jorden enn på 15 år, opplyser Røed Ødegaard og Sannes.

- Det vil bli et unikt og spektakulært skue med mye symbolikk: Dette er det nærmeste Mars kommer vår klode før romfartspioneren Elon Musk planlegger å landsette mennesker på marsoverflaten i 2024! Vinterens vellykkede prøveoppskytning av kjemperaketten Falcon Heavy gjør også at koloniseringen av Månen kan innledes om få år, sier de videre i mailen.

31. juli sender så NASA ut en sonde som skal besøke solen. Solen er det siste store objektet i Solsystemet vi aldri har besøkt på nært hold med et ubemannet fartøy.

- Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, tross voldsomme temperaturbelastninger, og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker overflaten av en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden, skriver Røed Ødegaard og Sannes i mailen.

Solformørkelse

Lørdag 11. august blir det solformørkelse, og den største som har vært siden den store formørkelsen våren 2015.

- Fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig på formiddagen rundt kl. 11, avhengig av hvor i Norge man bor. Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk. På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nordover får oppleve en enda større formørkelse. I Nord-Norge blir nemlig 20–30 % av Solen dekket av Månen, opplyser de.

Og om kvelden sammen dag er det duket for meteorsvermen Perseidene.