– Jeg har bestandig likt å hjelpe andre og å kunne bidra med ting, sier Emilie Green Larsen (17) fra Finnsnes.

Hun går andre året på studiespesialiserende linje på Senja videregående skole. I helgene jobber hun på Hugos Pub og på Byens Bistro.

– Jeg har ikke hatt en eneste helg fri siden i oktober, smiler hun.

Betalt reise og opphold selv

Hun har nemlig spinket og spart og jobbet så mye hun kan for å få råd til årets sommerferie. Hun skal reise til Haiti, ett av verdens fattigste land, hvor hun skal jobbe som frivillig på Prosjekt Haiti sin sommerleir.

Ingvill Konradsen Ceide fra Finnsnes og hennes haitiske ektemann Edwin Ceide står bak Prosjekt Haiti. Det er en norsk/haitisk stiftelse som har arbeidet i Haiti siden år 2000 og blant annet startet opp flere skoler for fattige barn. Hver sommer arrangerer de også sommerskole for barna.

Green Larsen har kjent Konradsen Ceide lenge, og tankene om å reise ned og hjelpe til har derfor bare blitt større med årene. I år bestemte hun seg for å realisere drømmen, og fikk foreldrenes samtykke.

– Jeg har så lyst å oppleve hvordan de har det, og ikke bare se på bilder derfra, sier hun.

– Pappa var litt småskeptisk. Han synes det er litt langt unna og litt skummelt land. Mamma synes det er kjempefint at jeg drar og får med meg den opplevelsen i livet, sier Green Larsen.

– Nye verdier og erfaringer

Hun reiser 26. juni og møter familien Ceide i hovedstaden Port Au Prince. Derfra tar de buss inn til landsbyen Saint Louis du Sud, hvor sommerleiren skal være. Her skal hun være i tre uker fram til hjemreisen 19. juli.

– Vi skal ha ulike aktiviteter med cirka 100 barn fra morgen til kveld, forteller Green Larsen.

Hun gleder seg.

– Det blir artig, men sikkert også ganske tøft og kanskje trist siden jeg er en veldig følsom person. Men målet er å komme hjem med litt nye verdier og erfaringer, sier 17-åringen.

For å gi barna en flott sommeropplevelse har hun startet opp en innsamlingsaksjon som skal gå til leker og annet utstyr til leiren. Innsamlingsaksjonen går via vipps og nettsiden spleis, og hun har allerede samlet inn 7340 kroner. Sparebanken1 på Finnsnes har også lovet å sponse med fargeblyanter og blokker.

– Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt, sier hun.

Utstyr til barna

Hun har kjøpt norske leker for 3500 kroner som hun skal ha med seg i kofferten. Hun har tatt vare på alle kvitteringen.

– Jeg vil at folk skal vite at hver en krone går til utstyr til barna, sier hun.

Resten av pengene skal hun kjøpe utstyr for i hovedstaden i Haiti, slik at hun ikke får så mye bagasje på flyet.

– Det blir gøy å gi barna dette. De er veldig fattige etter at de ble rammet av jordskjelvet i 2010, derfor har de lite utstyr i landsbyen. Det betyr veldig mye for dem dette, sier Green Larsen.

Selv om det nok blir tidlig opp om morgenen, lange dager og sterke inntrykk, gleder Green Larsen seg til opplevelsen.

– Jeg ville ikke brukt ferien min på noen annen måte, sier hun.