Folkebladet tok kontakt med ansatte ved ambulansestasjonen i Salangen for å høre hvordan de ser på forslaget om flytting av en dagambulanse fra Salangen til Setermoen. Saken dreier seg om en utredning vedrørende ambulansetjenesten i Troms utarbeidet av akuttmedisinsk klinikk med flere. Folkebladet har omtalt dette tidligere der det kommer fram forslag om nedleggelser av ambulansestasjoner på Senja og flytting av den ene dagambulansen fra Salangen til Bardu.

Mangler protokolltilførsel

Tillitsvalg i Delta, Kyrre Tunheim viser til et brev de har skrevet til styre i UNN i saken. De reagerer på at styret blir informert at denne saken nærmest er avklart av et samlet Kvam, som er en samhandling mellom tillitsvalgte, verneombud og stasjonsledelsen.

– Vi er ikke ute etter å ta noen, men ønsker at alle fakta skal frem i så viktige saker. Det var ikke på noe tidspunkt tvil om at jeg som områdetillitsvalgt for Delta, på vegne av de ansatte ved Salangen ambulanse, var imot den foreslåtte endringen. Det ble ikke skrevet en protokolltilførsel til Kvam skrivet fra seksjon 3, noe som skulle ha vært gjort, slår Tunheim fast.

I tillegg stiller de ansatte seg undrende til at et dokument uten saksnummer og dato blir presentert for dem og oversendt UNN HF styret. Tunheim hevder at mange av de ansatte fikk vite dette først gjennom media. Videre mener Tunheim at seksjonslederne i seksjon tre og fire går ut med informasjon i media som ikke stemmer. Han mener at dokumentet som fremlegges styret inneholder en rekke feil.

Ikke den beste lokaliseringen

De ansatte mener at taktisk koordineringsplan for AMK ikke blir fulgt. Der står det at dagambulansen på Sjøvegan, ambulanse 535 skal brukes på det første planlagte oppdraget fra Dyrøy, Salangen, Lavangen, Gratangen og Bardu.

– Her har vi mange eksempler på at dette ikke blir gjort, og det er hevet over enhver tvil at en bedre koordinering fra AMK ville økt bruken av ambulanse 535. Når vi ser det tiltenkte nedslagsfeltet til ambulanse 535, er vitterlig Bardu ikke den beste lokaliseringen, sier Tunheim.

Tunheim sier videre at UNN HF selv har konkludert i skriv fra 2015 at Andslimoen ambulanse 532 burde styrkes med en dagbil i forhold til oppdrag generert i Lenvik, Sørreisa, Senja og DMS/IKL Lenvik. Det sto ingenting at bilen i Salangen skulle bli borte, den skulle styrkes, sier han.

– Vi tror at ledelsen mener at flyttingen av Salangen ambulanse 535 skal bøte på kapasitetsmangelen som en følge av at Sørreisa ambulansen, og dens omkring 450 årlige oppdrag, ikke ble borte da bilen ble fjernet fra Sørreisa. Salangen ambulanse 535 utfører omkring 250 oppdrag årlig, noe som er betydelig hvis man ser på hvor mange dager den er i drift. Slik vi ser det er det ingen besparelse på denne flyttingen, og det er klinkende klart at dagens organisering er den beste både ved kysten og på innlandet, sier han.

På kant med flere lover

De ansatte mener videre at foreslått flytting av ambulansen til Setermoen vil slå svært negativt ut for dem.

– Vi har en tjeneste med en utmerket turnus hvor arbeidsbelastningen er jevn og god og som de ansatte trives godt med. De ansatte ønsker ikke endringer i turnusen, fra en familievennlig turnus, til en turnus hvor man vil drive rovdrift på ansatte. Med en forespeilet flytting og påfølgende endring av turnus vil man gjøre det meget vanskelig for ansatte med barn å ha et arbeid forenelig med familieliv. Dette vil da selvfølgelig vanskeliggjøre rekruttering til tjenesten, sier Tunheim.

De mener også at arbeidsbelastningen på en dagbil med en slik forespeilet turnus vil være på kant med arbeidsmiljøloven, veitrafikkloven samt helsepersonell-loven.

Tunheim trekker også fram at det kan få konsekvenser for Salangen-ambulansene at Bjarkøybåten nedlegges.

– Det er nærliggende å tro at Salangen ambulanse 535 vil kunne bli brukt på noen av oppdragene som Bjarkøybåten tar nå, noe som vil styrke beredskapen i Ibestad ambulanse 579 sitt nedslagsfelt, sier han.

De ansatte mener de ikke blir hørt og henvender seg derfor direkte til styret. Tunheim hevder at fire skriv er sendt ledelsen uten at det har ført fram.

– Dette gjør nå at vi må henvende oss direkte til styret ved UNN HF, da dette ser ut til å være den eneste måten å nå fram med våre synspunkter og tallmaterialer, avslutter han.

Folkebladet fikk onsdag en e-post fra kommunikasjonsrådgiver Jørn Resvoll ved UNN at saken om ambulansestasjonene ikke vil bli behandlet på styremøtet i UNN 21. juni, slik opprinnelig planlagt.

– De trenger litt mer tid på å se på saken før den sendes til styret, så på møtet nå i juni er det kun strukturen for ambulansebåtene som kommer opp til behandling, skrev han.

Avdelingsleder: – Alle ansatte har fått mulighet til å uttale seg

Avdelingsleder Per-Øyvind Sørgård i ambulanseavdelingen ved UNN er klar på at alle innspill i saken har blitt vurdert.

I en epost fra Sørgård til Folkebladet vises det til at ambulanseavdelingen har fått i oppgave fra UNN-styret å gå gjennom ambulansetjenesten, og så legge eventuelle endringer i stasjonsstrukturen fram som orienteringssak til UNN-styret. Det er også signalisert at dette i utgangspunktet må gjøres innenfor den økonomiske ramme en har i dag, påpekes det.

– Alle ansatte har fått mulighet til å uttale seg om hvordan de ser for seg fremtidig ambulansetjenesten i UNN HF. Ved to anledninger har avdelingsleder sendt ut info til alle ansatte der det er bedt om tilbakemelding. Alle innspill er vurdert, men etter en helhetsvurdering er ikke alle tatt med i det videre arbeidet, slår Sørgård fast.

– Ambulanseavdelingen mener at medvirkning er gjennomført og at alle er hørt, men vi har forståelse for at noen blir skuffet når de ikke får gjennomslag for sitt syn, legger han imidlertid til.

I saken som skal opp i styret 21. juni informerer man om ambulansebåtstrukturen og de konsekvenser endringer får for ambulansebiltjenesten. Orienteringssaken legges fram for styret som en oppsummering av det arbeidet som har vært gjort. I eposten vises det til at følgende endringer vil legges frem:

  • Ambulansetjenesten i Harstad styrkes.

  • Dagambulansen i Salangen styrkes (utvidet åpningstid).

  • Det forberedes flytting av dagambulansen fra Salangen til Bardu.

Grunnen til flyttingen er ifølge eposten at en ønsker at alle dagambulanser skal ligge langs hovedveien mellom sykehusene. Dette for best mulig kapasitetsutnyttelse i den perioden av døgnet der aktiviteten er størst.

For øvrig vises det til at resten av orienteringssaken ikke vil være klar før høsten 2018.

– Løsningene som fremlegges for styret er de løsningene vi mener er til det beste for avdelingen. Så forstår vi at ikke alle endringer for de ansatte i Salangen er like populære. Alle turnus- og vaktordninger gjøres i samarbeid med, og etter avtaler med, arbeidstakerorganisasjonene. Med utvidet åpningstid vil turnusen endres, men vi kommer også til å styrke bemanningen i Salangen. Vi mener derfor at arbeidsbelastningen på de ansatte i Salangen ikke kommer til å bli tøffere enn for de ansatte på våre 31 andre ambulansestasjoner. Vi tar sterk avstand fra påstanden om at man vil være på kant med flere lover med disse turnuser.