I sitt vedtak ber fylkestinget om en utredning av botilbud, som skal inneholde konkrete forslag til løsning og finansiering, og at dette skal legges frem for fylkestinget allerede til høsten. Vedtaket omfatter også et punkt om at Målselv kommune, idretten og andre inviteres til et samarbeid om et mulig fellesprosjekt.

Dette punktet møtte litt motbør i fylkestinget.

– Vi i Rødt vil på det sterkeste advare mot det. Utallige rapporter om OPS (offentlig-privat samarbeid) viser at det ikke er gunstig eller blir billigere. Det er ikke tvil om at fylkeskommunen og Målselv kommune vil få gunstigere lånebetingelser enn en privat utbygger, som skal ha dekning for sine kostnader pluss fortjeneste, uttalte Jens Ingvald Olsen ifølge avisa Nye Troms.

Han la et forslag om å endre ordlyden, men oppnådde ikke flertall for dette.

I dårlig stand

De tre internatbyggene til Bardufoss videregående skole, to av dem fra 1953 og ett fra 1964, har en dårlig standard og tilfredsstiller ikke bobehovet til dagens og fremtidens ungdom, konstaterte fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, i sin innstilling til Fylkestinget.

Ut ifra en beskrivelse av behovet har Sollied anslått et nytt internat innenfor en størrelse på 2.000-3.000 kvadratmeter og med en antatt byggekostnad på 80-120 millioner kroner. I saksframlegget viste fylkesråden også til flere ulike modeller for realisering av et slikt prosjekt.

Kompensasjon

Dagens internat ligger fire kilometer unna nye Bardufoss videregående skole på Rustahøgda. I fylkestinget ble det også tatt opp de merkostnadene de borteboende elevene av denne grunn vil få inntil et nytt botilbud er på plass.

«Fylkestinget ber fylkesrådet undersøke mulighetene for kompensasjon for berørte elevers merkostnader grunnet avstand mellom internat og skole på Bardufoss, frem til eksisterende internat ikke lenger benyttes», lyder vedtaket som ble fattet.

Fylkestinget har også bedt om en oversikt som viser tilstanden, behovet og nye standardkrav for elevboliger ved de øvrige skolestedene i fylket.