– Det er en stor anerkjennelse og utrolig gøy for meg. Det er også viktig med tanke på å vise kunder at jeg kan levere design- og håndverksmessig kvalitet, sier Gravem Johansen til Folkebladet.

Gravem Johansen er utdannet edelsmed og smykkedesigner og driver firmaet IGJ Design fra hjemmet sitt i Kårvikhamn i Lenvik. Hun har totalt gitt ut syv store og flere små kolleksjoner siden hun startet opp, og i vinter ble hun også tatt opp i det svært eksklusive selskapet Norwegian Jewellery som promoterer det beste av norsk smykkedesign mot utlandet.

Hun har også vunnet mange priser for sitt arbeid, blant annet førstepris i 2015 og tredjepris i 2016 i designkonkurransen av Norwegian Assosiation of Jewellery (NAJD). I 2017 ble hun tatt med i en prestisjetung utstilling på Stortinget i september i fjor.

Gifteringer

Torsdag denne uken vant hun igjen førsteprisen i den prestisjetunge, årlige designkonkurransen til NAJD. Oppgaven hadde tittelen «Oss to, sammen», og gikk ut på å lage gifteringer. Gravem Johansen vant med gifteringene «Forever Individuals», som viser to forskjellige ringer som utgjør siluetten av en diamant når de blir satt sammen.

– «Forever Individuals» forsøker å speile samtidens forventninger til ekteskapet. Ved å gi rom for individuelle forskjeller kan et moderne forhold vare, sier Gravem Johansen.

Prisen betyr mye for henne.

– Årsaken til at disse konkurransene er så viktig for oss smykkedesignere er at de løfter oss som designere, samtidig som de utfordrer oss med oppgavene. Ofte kommer man på helt nye konsept, forklarer hun.

Gravem Johansen har en travel vår. Knappe to måneder ettter at hun lanserte Fjell-kolleksjonen, lanserte hun nå 9. juni sin nyeste smykkekolleksjon; Vann-H20.

Ny kolleksjon

Som tittelen røper er kolleksjonens tema vann; vannets oppbyggning, betydning og karakter.

– Hele smykkekollekjonen er bygget opp av H2O- molekyler i sølv, forteller Gravem Johansen, og forklarer videre at kolleksjonen er bygget opp ut fra naturvitenskapens lover om hvordan vann er bygget opp og oppfører seg.

– Når H2O-molekyler samles er det alltid motsetningene som tiltrekkes, altså oksygen mot hydrogen. Dette har jeg også fulgt i konstruksjonen av alle smykkene. På denne måten har kjemiens lover bidratt til selve designuttrykket, sier hun.

Gravem er kjent for å ha et budskap i smykkene sine om å ta vare på og forvalte naturen. Slik er det også med den nye kolleksjonen. Hun påpeker viktigheten av rent vann i verden.

– Hele økosystemet på jorda er avhengig av rent vann. Det meste av jordskorpen er dekket av vann. Vannet er basis for alt liv, men vi vet veldig godt hvordan menneskeheten forsøpler og forurenser både havet og regnvannet. Vann- H20 smykkekolleksjon er en slags hyllest til det basale, fantastiske men også sårbare ved naturen, og en påminnelse om å ivareta den, sier hun.

Nylig fikk hun også vite at et av smykkene i Vann-serien er plukket ut som ett av 12 bidrag i Gullsmedforbundets vandreutstilling som skal gjeste hele landet gjennom et år.

– Utstillingen startet i Bergen for noen dager siden. Jeg synes det er kjempeflott å få lov til å være med på den, sier Gravem Johansen.

VANN: 9. juni lanserte Ina Gravem Johansen sin nyeste kolleksjon Vann-H20. Foto: Aliona Pazdniakova. Foto: Aliona Pazdniakova
PRIS: Ina Gravem Johansen vant torsdag førstepris i NAJD for gifteringene «Forever Individuals», som viser to forskjellige ringer som utgjør siluetten av en diamant når de blir satt sammen. Foto: Aliona Pazdniakova. Foto: Aliona Pazdniakova
PRIS: Ina Gravem Johansen vant torsdag førstepris i NAJD for gifteringene «Forever Individuals», som viser to forskjellige ringer som utgjør siluetten av en diamant når de blir satt sammen. Foto: Aliona Pazdniakova. Foto: Aliona Pazdniakova