Lokalt har Salaks AS søkt ni tillatelser med konseptet «Fjordmax», og Wilsgård Fiskeoppdrett AS har søkt 11 tillatelser med konseptet «Offshore Tank Fleet».

Venter på behandling

Totalt skal Fiskeridirektoratet behandle 53 søknader. Så langt er det gitt åtte tilsagn og 36 avslag. Syv søknader er under pågående avklaringer. Av søknader som omhandler Troms har Grimstad Holding fått avslag. Men søknadene fra Salaks AS, Astafjord Ocean Salmon AS  og Wilsgård Fiskeoppdrett AS er ikke så langt behandlet. Prosjektleder Karl Erik Bekkeli begynte å utvikle «Fjordmax», en semilukket integrert oppdrettsplattform allerede som student i Tromsø.

Kan få svar på sensommeren

Blir det grønt lys fra direktoratet kan det bli snakk om en halv milliard i investeringer for Salaks AS. Det er en spennende ventetid for Bekkeli.

– Ja, jeg er spent. Vi er på niendeplass i køen nå. Direktoratet har sagt at når en er på rundt nummer syv i køen begynner de å behandle søknaden. Det kan bety at de begynner om et par uker. Så vi kan få et svar utpå sensommeren eller høsten, sier Bekkeli til Folkebladet.

– Vi har troa på ideen og konseptet. Jeg føler at vi er innenfor formålet med denne ordningen. Vi har jobba med prosessen også etter vi sendte søknaden, både i forhold til dokumentasjon og tekniske løsninger. Vi har flere ting på gang, sier han.

Organisk materiale

Bekkeli sier «Fjordmax» har store miljømessige fordeler både i forhold til ivaretakelse av organisk materiale, sykdommer, rømming og lus. Det er mulighet til å samle opp inntil 90 prosent av organisk mater iale fra produksjon.

– Vi tar jo opp alt slammet i dag på Salangsfisk, og vi jobber med å finne anvendelsesområder for organisk materiale. Det er mange prosjekt på gang, der en jobber med ulike løsninger. Målet er å finne en metode for å utnytte energien, sier han.

– «Fjordmax» har flere barrierer i forhold til rømming. Det er doble nøter og bærende stålkonstruksjon. Det vil være mye mer robust enn tradisjonelle anlegg, sier han.

Han forteller videre at fysiske barrierer skal hindre at lusa når fisken.

– Vil bety enormt mye

Bekkeli forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger på konseptet. Han forteller at med Fjordmax-teknologi kan de tredoble produksjon i fjordsystem på mindre areal enn det næringen allerede beslaglegger.

– Det er selvfølgelig spørsmål til hvordan man løser ulike utfordringer. Nytt konsept betyr nye utfordringer. Men det er jo det som er hensikten med utviklingskonsesjoner, sier han.

– Prosjektet vil bety enormt mye for selskapet i form av økt aktivitet. En ting er selve produksjonen med «Fjordmax», men også tilhørende aktivitet som for eksempel settefisk og brønnbåter. Om prosjektet går i boks er det ikke sikkert at Salangsfisk er stort nok, sier han.

– Prosjektet betyr mange nye arbeidsplasser?

– Ja, absolutt, svarer Bekkeli.

Prosjektleder Karl Erik Bekkeli for konseptet «FjordMAX» har troa på at de får grønt lys fra Fiskeridirektoratet. Svaret kan komme på sensommeren. Foto: Morten Dokka