Israel-protest i Finnsnes sentrum

Troms SU tok seg tirsdag opp på taket av Fredheimgården i sentrum av Finnsnes. Der hengte de opp et banner i protest mot Israels forsøk på å glansmale og få vestens fokus bort fra hvordan landet behandler palestinerne.

AKSJONERTE: Troms Sosialistisk Ungdom hengte tirsdag opp et banner på Fredheimgården for å rette søkelyset på hvordan Israel undertrykker palestinerne. Fra venstre leder i Midt-Troms SU Oscar Nergård (17), leder i Tromsø SU Norun Kjærstad (17) og leder av Troms SU Maja Sandvik Lockert (19).   Foto: Privat

nyheter

Teksten på det 6,5 meter lange banneret lyder: «No pride in Israeli apartheid».

– Vi protesterer mot Israels pinkwashing, sier leder av Troms Sosialistisk Ungdom (SU), Maja Lockert,  og forklarer at «pinkwashing» er når noen forsøker å glansmale en situasjon for å dekke over en annen agenda.

Og det er nettopp det Israel nå gjør i forbindelse med Pride —kampanjen for de homofiles rettigheter — nå i juni, mener Lockert og de andre medlemmene av Troms SU.

– Overfor vesten gjør Israel et stort nummer av Tel Aviv Pride. De ønsker at vesten skal fokusere på Tel Aviv Pride som en stor fest, heller enn at Israel fratar palestinerne rett til vann, elektrisitet, skolegang og generell en trygg hverdag i eget land, sier Lockert.

Hun synes aksjonen ved Fredheimgården tirsdag var vellykket.

– Vi kom oss på taket og fikk hengt opp et stort banner på en synlig plass. Vi fikk fram et budskap om en viktig sak. Det har vært 70 år med israelsk okkupasjon av Palestina, en okkupasjon som er fordømt av FN, sier hun.

– Skeives kamp er en del av en større kamp for et samfunn uten rasisme og sexisme, der alle blir behandlet med respekt. At Israel prøver å rettferdiggjøre apartheid og okkupasjon med å ha homofile rettigheter er å gjøre narr av hele den skeive bevegelsen, sier Maja Lockert.