– Dette har ikke vært hverdagskost i Torsken, sier Fred Ove Flakstad til Folkebladet.

Tirsdag utførte nemlig kommunestyret i Torsken en øvelse som i stor grad må være å anse som unntaket, og ikke regelen. Der delte nemlig kommunestyret ut intet mindre enn 3,8 millioner kroner, midler som skal brukes på tiltak som skal komme virksomhetene og innbyggerne til gode. Pengene kommer fra Torsken kommunes rekordoverskudd fra 2017 på 9,8 millioner kroner.

– Virksomhetene våre har i mange år hatt en ønskeliste, men vi har på en måte ikke hatt råd til å innvilge midler til å realisere noe særlig av disse. En viktig grunn til det fine resultatet vi fikk i fjor er jobben gjort ute i virksomhetene, derfor synes vi nå det er viktig å gi noe tilbake, sier Flakstad.

To millioner til asfalt

Totalt er 1,8 millioner kroner fordelt ut til virksomhetene — skole, barnehage, sykehjem og litt til teknisk. I tillegg er det satt av to millioner kroner til asfaltering av veier.

– I min tid kan jeg ikke huske lignende. Vi har selvfølgelig innvilget penger til asfaltering tidligere, men kun når det virkelig måtte til, sier ordføreren.

Hvilke kommunale veier som skal tilgodeses med asfalt blir det opp til formannskapet å avgjøre. Hvilke tiltak som skal prioriteres ute i virksomhetene overlater politikerne til virksomhetslederne å avgjøre.

Detaljstyring

– Vi ser ingen grunn til å gå inn og detaljstyre, for det ville ikke vært riktig om vi politikere skulle avgjort om barnehagen skulle kjøpe inn husker eller leker. De får en sum hos oss, og så får virksomhetene selv prioritere hva de ønsker å bruke de bevilgede midlene til, sier Flakstad.

Han påpeker at kommunestyret ikke hadde anledning til å bevilge midler til å dekke alle tiltakene som står på ønskelista, men at det er lagt inn innsats for å få en rettferdig fordeling.

– Det er ikke sikkert at alle får ønskene sine oppfylt, men om det går som vi håper og tror blir det anledning til å ta nye runder med både asfaltering og andre tiltak også i framtida.

Frykter ikke å bli skult på

Selv om de ikke gikk inn for å detaljstyre hvordan pengene skal brukes, er det to konkrete tiltak som politikerne har øremerket midler til. Det ene er nye PC-er til lærerne i kommunen, og det andre er lærebrett til alle elevene i grunnskolen.

– Vi ser jo at andre kommuner, blant annet Lenvik, har innført slike lærebrett. Vi tror disse gir en bedre skolehevrdag for både elever og lærere, og at de er riktige verktøy for å kunne gi en enda bedre skole, sier Flakstad.

Av fjorårsoverskuddet på 9,8 millioner kroner har Torsken kommune brukt 3,4 millioner kroner til å betale ned på tidligere akkumulerte underskudd. Etter kommunestyrets pengedryss på totalt 3,8 millioner kroner, gjenstår totalt 2,6 millioner av overskuddet. Dette settes inn på disposisjonsfond.

Sammenslåing

– Er dere — med tanke på sammenslåingsprosessen — redde for å bli skult på av nabokommunene etter denne pengeutdelinga?

– Nei, det er jeg ikke bekymret for, for her har vi bevilget midler til gode og nødvendige tiltak til våre virksomheter. Disse virksomhetene skal jo også være en del av den nye kommunen, og om man har penger med seg eller gode og godt utstyrte virksomheter med ting i orden med seg inn i den nye kommunen er det uansett gode bidrag.