Troms fylkeskommune skal i gang med en ny runde med tunnelrenoveringer. I løpet av de neste to årene skal tilsammen 27 fylkesveitunneler og syv riksveitunneler i fylket utbedres med tanke på bergsikring.

Fylkeskommunen har satt av 50 millioner kroner i budsjettet til tiltaket. Nylig var det ute på anbudsrunde.

Det er Statens vegvesen som utfører oppdraget på vegne av fylkeskommunen.

Prioritert på topp

Larsen bekrefter at Fjordgård- og Ørnfjordtunnelen står først på prioriteringslista av tunnelene i Midt-Troms. Prioriteringene er blant annet gjort etter en geologisk hovedettersynsrapport som beskriver tilstanden til de enkelte tunnelene med hensyn til løse blokker, sikringsbehov og vannlekkasjer.

- Dette er to tunneler som er full av utfordringer, sier Geir Larsen, som i jobben sin har ansvaret for alle tunnelene i hele Troms fylke.

- Hva vil utbedringen omfatte?

- Det vil omfatte bergsikring, herunder vann- og frostsikring og brannsikring. I praksis vil alt av PE-skum matter som er i tunnelene bli revet ned, og erstattet med nye. Mattene vil bli påført et åtte centimeter tykt lag sprutbetong som brannsikring. Lys og den type ting er ikke omfattet av arbeidene, sier Larsen.

Lettelse og glede

I Fjordgård mottas nyheten om at tunnelene endelig skal oppgraderes, med lettelse og glede.

– På sikkerheta løs

Han tenker med gru tilbake på sist vinter da langvarig frost kombinert med vannlekkasjer førte til store problemer med isdannelser i Ørnfjordtunnelen.

– På ett tidspunkt var det nesten ikke kjørende gjennom tunnelen. Det gikk på sikkerheta løs, og busser og lastebiler var på tur til å nekte å kjøre gjennom tunnelen, sier Uteng.

– Hurra! For en overraskelse, utbryter drosjesjåfør Jorunn Enoksen som daglig kjører gjennom tunnelene.

– Det siste vi hørte rykter om var at utbedring av tunnelene var utsatt fra 2020 til 2025. At utbedringen starter allerede til høsten er derfor helt utrolig, det er fantastisk, sier Jorunn Enoksen.

Store isbakser ramlet i vinter ut i veibanen i Ørnfjordtunnelen, og skapte farlige forhold. Foto: Privat