Da aktive brukere av marka i og omkring Finnsnes så behovet for koordinering og iverksetting av tiltak på flere av buene i området, brettet de likså greit opp ermene selv, og startet arbeidet.

– I de senere år har vi sett at buene på fjellet sårt trenger vedlikehold. De er viktige turmål og har en viktig funksjon for sikkerheten til fjells. Det er mange som ferdes mye i fjellet og bruker buene flittig. Dermed slites de også. Hans Arne Sørensen tok initiativ til, og ansvar for, å holde buene i god stand og dro med seg fire til. Vi ønsker at flest mulig fortsatt skal kunne ha gleden av å bruke buene til formålet – økt trivsel og trim, informerer Frode Johansen i gruppa Trim og trivsel.

30 år

Trim og trivsel er for mange et kjent navn som initierte en rekke aktiviteter på 80- og 90-tallet.

– Vi tenkte, hvorfor ikke benytte oss av et allerede innarbeidet og kjent navn, til de som opprinnelig satte opp buene. Hans Kristian Sørensen som etablerte Trim og trivsel i 1988, syntes det var en god ide og vi fikk ta over foreningen og formalisere den i offentlige registre, sier Johansen.

Styret som i dag består av fem medlemmer, har jobbet siden i fjor sommer med å kartlegge vedlikeholdsbehovene og skaffet til veie materiell for vedlikehold.

– I tillegg koordinerer vi transport og vedlikehold og oppfordrer alle markabrukere om å hjelpe til med bæring og annet arbeid med tilrettelegging som dukker opp, sier Johansen.

Bidrag

Arbeidet er blitt gjennomført på dugnad, og økonomisk støtte har de så langt fått fra markabrukere og noen lokale bedrifter.

– Markabrukerne har vært flinke til å bidra økonomisk. Uten disse bidragene kunne vi ikke gått i gang med de prosjekter som er utført og som skal igangsettes. Vi har ennå ikke vært særlig aktive mot næringslivet, men noen har allerede bidratt sterkt til gode betingelser på trevare og utføring av glassarbeid, sier Johansen.

Når de i fremtiden oppsøker næringslivet håper de å bli tatt godt imot.

– Vi håper på bidrag til det videre arbeidet på buene og ikke minst at en har forståelse av at godt bevarte buer vil generere til økt aktivitet i befolkningen, som igjen kun er positivt for folkehelsen, sier Johansen.

Arbeidet gruppa jobber med er blant annet å legge nytt gulv i Kvilebua, som ligger på Varden, som de i fjor reparerte taket på, samt fått opp ny vedovn i bua. Til høsten skal de bygge benker i vinkel inne i Milsteinbua for flere sitteplasser og bedre mulighet for overnatting. Nå i sommer skal de skifte ut bord og stoler, og skifte et ødelagt vindu.

Gruppa har opprettet et egen Facebook-side hvor de legger ut informasjon om arbeidet de gjør. De håper brukere av buene også tar ansvar.

– Buene er allemannseie og derfor hviler det et ansvar på alle brukerne om å holde dem ryddige samt bruke dem med fornuft. Vi er ikke vaktmestre som skal rydde opp etter andre, så gi beskjed via vår facebookside om noe mangler eller om noe må fikses. Så må gjerne folk melde seg for innsats, avslutter Johansen.

Frode Johansen (til venstre) og Svein- Arne Fosseng tar seg en liten pause i legging av nytt gulv innvendig i Kvilebua. Foto: Hans Arne Sørensen
Også taket på Kvilebua er kommet på plass.
Bildet fra 1. november i 2017, viser at vinteren har trengt inn i bua før nye vinduer var kommet på plass. Foto: Svein Arne Fosseng