Det er riksadvokaten som til slutt skal ta stilling til om saken henlegges eller om det blir tvungen psykisk helsevern for den sikta kvinnen. Dette fordi hun ble erklært psykotisk på gjerningstidspunktet. Da ligger også muligheten der til at hun frikjennes.

Avklaring til høsten

Forsvarer til den sikta kvinnen, Ulf Hansen er ikke fornøyd med tidsbruken i saken.

– Nei, politiet hadde et avhør av min klient før helga. Det bekrefter at politiet ikke har gjort seg ferdig med saken og fått sendt den til statsadvokaten. Men jeg antar at dette er det siste avhøret. Jeg forsto det slik at politiets målsetting var å få sendt saken til statsadvokaten før sommerferien, sier Hansen til Folkebladet.

– Det betyr vel at en avklaring fra riksadvokaten ikke kommer før ut på høsten?

– Ja, det betyr det rett og slett, svarer Hansen.

– Trukket unødig lenge ut

– Hva tenker du om at det går så lang tid?

– Min kommentar på det er at jeg synes saken har trukket unødig lenge ut. I den utstrekning de ville ha tilleggsavhør har vi vært tilgjengelige og klar for avhør. Vi har også anmodet om at saken skulle komme opp raskest mulig. Nå innser vi at sommeren og en god del av høsten vil gå før vi får opp denne saken. I mellomtiden blir hun ivaretatt på en god måte på Åsgård. Men at det tar tid er helt klart en belastning for siktede, for hennes familie og for pårørende til fornærmede i saken, sier Hansen.

Skal ekspedere raskt

Førstestatsadvokat for Troms og Finnmark, Lars Fause bekrefter at de ikke har mottatt saken.

– Så snart den er oversendt og ferdigbehandla her vil den oversendes riksadvokaten med forslag til innstilling. Det bør ikke ta lang tid. Da er det to muligheter, henleggelse med frifinnelse eller at en ber om at det reises sak med påstand om særreaksjon. Det er da snakk om tvungen psykisk helsevern. Det er det i tilfelle tingretten som avgjør, sier Fause.

– Det er riksadvokaten som har siste ordet i forhold til påtale. Vi skynder på saksbehandlingen så snart vi har saken. Det vil ta 4–6 uker fra vi sender saken til det er klart et påtaleuttak fra riksadvokaten, sier Fause.

Folkebladet forsøkte å ringe politiadvokat Marie Lygre mandag, men kom ikke gjennom på politiets telefoner.