Representanter fra den italienske leverandøren har vært i Botnhamn og klargjort den gigantiske båtliften, som nå er godkjent av Kramako, og dermed klar for bruk.

Manndomsprøve

Daglig leder Ståle Viggo Richardsen forteller at den første båten man fikk i land med den nye båtliften var MS Senjahav som veier 46 tonn. Men den virkelige manndomsprøven kom på torsdag i forrige uke da MS Solstrand fra Husøy med en imponerende vekt på 145 tonn ble løftet opp av liften - og stroppene holdt som de skulle også med denne tungvekteren i lufta. Ståle Viggo forteller at det brukes totalt ni stropper som hver har en bruddstyrke på 50 tonn.

Fem tonn overlast

Ståle Viggo forteller at maksvekten liften skal løfte er 140 tonn, men på torsdag ble det under demonstrasjonen kjørt en test med fem tonn overlast.

MS Senjahav fikk også vasket understellet på båten før den ble løftet på havet igjen. I tillegg til båtliften som er på plass har man også bygd en helt ny kai der båter kan plasseres på land. I helga ble en lystbåt satt på land, og har gjennomgått vårpuss før den settes ut på mandag.

– Vil bli attraktiv for mange

Ståle Viggo sier selv at man har stor tro på at den nye båtliften etter hvert vil gjøre det attraktivt for mange brukere å få båten opp på land i Botnhamn.

– Med denne svære liften tar det bare rundt en halv time før båtene står på land.

Han forteller at liften betjenes via en fjernkontroll som man har i et belte rundt livet, og at man følger alle som skjer under liften på en monitor.

– Under demonstrasjonene var det italienerne som styrte liften, men nå har vi lært opp ni ansatte som skal kunne bruke og styre liften, sier han. Det er Brødrene Karlsen, Sigvald Berntsen og Morten Johansen som er eiere av Botnhamn Sveis.

Båtreder Oddvar Nes fra Botnhamn er mannen som i helga har hatt lystbåten sin opp på land hos Bothamn sveis.

– Dette er et meget bra tiltak av bedriften, og jeg er overbevist om at på sikt vil dette gjøre at antallet oppdrag vil øke betydelig. Han fortelller at han er meget godt fornøyd med måten liften fikk båten hans opp på kaia - hurtig og skånsomt.

– Forholdene for opptak av båter opp på den nye kaia er kjempebra. Jeg var selv tilstede da lystbåten min ble tatt opp, og det hele fungerte utmerket.

Vil få mange brukere

Nes sier at det nye tilbudet garantert vil bli hilst velkommen av mange.

– Dette betyr at båter opp til 50 fot kan komme seg på land her, og det betyr at mange fiskebåter i området vil komme til å bruke Botnhamn Sveis til båtvedlikehold der man må ha båten opp på land, og det samme mener seg vil gjelder mange båter i oppdrettsnæringa. Et virkelig flott tiltak av Botnhamn Sveis, sier Oddvar Nes.

På mindre enn en halv time står båtene på kaia, og båtpussen kan starte. Foto: Kjetil Renland
Totalt ni stropper ble tatt i bruk da MS Solstand på 145 tonn ble satt på land torsdag. Foto: Kjetil Renland
Rundt halvtimen tar det før båtene er på land. Foto: Kjetil Renland