Willy-Morten forteller at det var helt tilfeldig at guttungen hans ble en nesten voksen fisker over natta.

– Egentlig hadde jeg litt dårlig samvittighet for at jeg tok ham med ut på havet. Men det var pent vær, og jeg tok sjansen.

Willy-Morten forteller at han og Renè la seg da de kom ombord på fredag kveld, og Renè våknet sammen med ham i åtte-tida lørdag morgen.

Da lå MS Einarson 40 nautiske mil utenfor Botnhamn. Blåkveita som båten har fisket ei stund nå går nede i havet på 7-800 meters dybde, og det brukes garn for å få den fisket opp.

– Jeg var jo litt skeptisk til hvordan han ville takle dette, blant annet om han ville få sjyverk og kanskje bli liggende og kaste opp. Men nei du - med en gang han hadde fått i seg litt mat ville han ut på dekket og se hva som foregikk.

– Alle ble imponert

Willy-Morten sier at både han og mannskapet rett og slett ble imponert over hvordan Renè tok denne fisketuren.

– Ikke sjyverk, han var hele tida på hugget og ville opp og arbeide sammen med mannskapet. Jeg hadde jo ikke gummihansker som passet ham, bare et par tøyhansker som selvfølgelig ble våte ganske fort. Vi måtte derfor ganske ofte inn å tørke og varme hanskene hans, fordi det ble ganske kaldt for hendene hans. Og for å si det på en litt annen måte - vi tror dette må være verdens yngste guttunge som har vært med på blåkveitefiske 40 nautiske mil fra land, sier Willy-Morten.

Utdannelse i bakhånd

Om dette er klare tegn på at Renè er en framtidas fisker er pappa Willy-Morten ikke helt sikker på.

– Jeg mener jo uansett at det er godt å ha en utdannelse i bakhånd slik at man har flere valg når man er klar for yrkeslivet. Jeg spurte Renè mens han holdt på sammen mannskapet om han kunne tenke seg å bli fisker når han blir voksen. Og faktisk var det kloke svaret at det måtte han se på når han ble større. Men det å være fisker i dag er ikke noe dårlig valg når det gjelder inntektsnivå. Snittlønna for en fisker i dag ligger nok godt over en halv million kroner, og så er det jo da snakk om man trives med dette.

– Jeg har jo selv vokst opp med fiske, og det er rett og slett en livsstil som jeg trives med.

Willy-Morten forteller at han har to døtre på henholdsvis 12 og 13 år, og de er begge med og både egner line og skjærer tunge.

– De er kjempefornøyde med å kunne tjene sine egne penger i så ung alder, og å kunne disponere egne penger uten å måtte gnage hele tida på foreldrene. Og dette gjør jo ungene modne når det gjelder økonomi i svært ung alder, sier han.

– Renè kommer jo til å vokse opp her i fiskemiljøet i Botnhamn, så da gjenstår det jo å se om det er fiskeyrket han vil lande på. Jeg skal aldri nær sagt tvinge ham til det.

Folkebladet fikk en kjapp prat med Renè tidlig søndag morgen, og da sa han at han likte å være med og ta inn blåkveita.

– Det var artig å se hvordan fisken kom opp fra havet og i båten, og hvordan fiskerne jobbet.

Men Renè svarte til oss det samme han hadde sagt til pappa - at han ikke kan bestemme seg nå for hva han vil gjøre når han er voksen.

I SKIPPERSTOLE: Renè fikk også prøve skipperstolen ombord i løpet av de to døgnene han var med. Foto: Privat
EINARSON: Her er båten 5-årige Renè Straumsnes har vært på blåkveitefiske med. Foto: Privat
LITEN OG STOR: Renè sammen med en av mannskapet på dekket mens kveita tas inn. Foto: Privat