Barbro Straumsnes som har ansvaret for Camp Senja forteller at dette er en rekrutteringsarena for elever i fylket.

Alle 8. klassinger ved ungdomsskolene i Troms er invitert, og mange av disse har altså valgt å komme hit og se hva som skjer her på Gibostad.

– Dette er noe vi har gjort for å vise elevene hva vi har som fag i det vi kaller naturbruk blå og grønn, forteller Barbro.

– Elevene som du har fått møte på lørdag er de som har valgt naturbruk grønn, mens de som har valgt naturbruk blå var på havet og fisket på lørdag.

Er agronom om tre år

Barbro forteller at den grønne linja er for de som ønsker å gå videre på landbruk, og etter tre år her på Gibostad vil de ha status som agronomer. Den blå linja er for de som ønsker å gå videre med havbruk. Etter et år her velger den blå linja om de ønsker å gå videre på fiske og fangst eller akvakultur.

– Dette rekrutteringsprosjektet, altså oppholdet elevene har hatt her i helga er finansiert av Troms fylkeskommune. Og målsettinga er jo at de som velger å komme hit for å ta linja vår skal kunne bli gårdbrukere om noen år, opplyser Barbro.

– Vi ser jo at det er et stort frafall av gårdbrukere i Norge, og dette må man gjøre noe med. Har man nådd så langt at man har status som agronom, kan elevene gå videre på høgskole, de kan velge for eksempel planteproduksjon, husdyr eller andre spesialområder.

Fikk være med på friluftsaktiviteter

Barbro forteller at da elevene kom til Gibostad på fredag ble det kjørt et opplegg med villmarks- og friluftslivaktiviteter.

– De fikk være med på klatring, kanopadling, skyting på leirdue. natursti med quiz, Senja klatreklubb demonstrerte rapellering, og de fikk gå på ei line over et lite vann.

Kamilla Heggen fra Tromsø sier at dette hørtes interresant ut, og at hun gjerne ville vite hva det dreide seg om.

– Å utdanne seg i landbruket er absolutt et valg som kan være verdt å se på.

Stein Wilhelmsen