– Jeg leitet etter et lokale i sikkert tre år, men lyktes ikke fordi jeg ikke hadde nok kunnskap om hvem jeg skulle kontakte, forteller Abdulkadir Ali Yarow til Folkebladet.

Han ga seg imidlertid ikke, og etter hvert som han fikk et større kontaktnett nærmet løsninga seg. En prat med virksomhetsleder for kultur og idrett i Lenvik kommune, Cato Simonsen, ble den utløsende faktor for at den somaliske foreninga kom inn som leietaker av Ørneheimen på Finnsnes. I én måned har foreninga leid første etasje av det tidligere ungdomshuset.

– Muslimer fra en rekke nasjoner kom for å takke meg da dette kom i stand. Det er imidlertid ikke jeg som skal takkes, men Cato Simonsen. Han er en veldig bra mann, roser Yarow.

Folksomt på fredager

Selv om det er den somaliske organisasjonen som står som leietaker, betyr ikke det at det kun er muslimer fra Somalia å finne i Ørneheimen. Yarow forteller at muslimer fra en rekke nasjoner samles til bønn i huset. Spesielt på fredager er mange samlet her.

– Sist fredag talte jeg 65 menn her, og det var mange kvinner også. Folk kommer kjørende fra hele regionen for å være med på disse bønnestundene.

Yarow forteller at de i tillegg til å samles til bønn, tenker å bruke Ørneheimen til fest, blant annet i forbindelse med bursdager, den somaliske nasjonaldagen og andre spesielle dager.

– Det er veldig viktig for oss å ha denne samlingsplassen. Nå er vi blitt fortalt at Ørneheimen skal selges i september, så når det skjer ønsker vi oss en annen plass. Håpet er at kommunen hjelper oss til å finne det.

Sparer til hus

Yarow sier at foreninga gjerne skulle ha kjøpt Ørneheimen, men at det står på penger. Han påpeker imidlertid at Finnsnes Muslim Community, som er en separat organisasjon for alle muslimer, er i sparinga for på et tidspunkt å kunne kjøpe et hus. Så langt er vel 962.000 kroner spart opp.

– Disse midlene brukes ikke til å betale husleie. I stedet samler vi inn til husleie fra folk, samt fra arrangementer vi har, sier Yarow.

For stille stunder

Inne i første etasje av Ørneheimen er gulvene dekket fra vegg til vegg med tepper. Dette for at de som kommer hit skal slippe å be på et hardt og kaldt gulv. Det er også opplagt til to bønneområder, ett for kvinner og ett for menn.

– Vi har også mange religiøse bøker her som folk kan komme og lese. Det kan være godt å komme hit og sette seg noen timer, og på den måten slippe unna lys og stress. Dette er også en grunn til at det er viktig for oss å ha denne plassen, sier Yarow.

For øyeblikket pågår den islamske fastemåneden ramadan. I den anledning er det også mange muslimer som benytter seg av tilbudet i Ørneheimen.

– Vi som er i Nord-Norge følger tida for faste satt opp av moskeen i Tromsø, og akkurat nå betyr det at vi faster fra rundt klokken 04 til klokken 19. Vi har kjøkken og mat her i huset, så da møtes vi gjerne for å spise litt når tidspunktet er der.

Til id, avslutninga av ramadan 15. juni, planlegges det en storstilt fest. Da blir imidletid Ørneheimen for lite, og muslimene må trekke til et litt større hus.

– Da gjør vi i år som i fjor og leier FIL-hallen, smiler Yarow.