12. februar får formannskapet i Lenvik en sak på bordet som gjelder utbygging og renovering av Silsand barneskole. Nærmere bestemt må politikerne ta stilling til én ny totalramme for prosjektet.

Nøyaktig hvor mye større ramme det er snakk om er ennå uvisst, men et estimert kostnadsoverslag anslår at det dreier seg om vel 97 millioner kroner.

– Det endelige beløpet vet vi først når vi vet utfallet av anbudskonkurransen vi har gjennomført. Dette vil være klart fredag, sier saksbehandler Kato Fredriksen i Lenvik kommune.

– Markedet bestemmer

Saksbehandleren forklarer at det ikke er så unaturlig at et byggeprosjekt blir dyrere enn det som i utgangspunktet var tenkt.

– Det tar tid å utvikle slike prosjekter, dette har vi jo jobbet med over flere år. Prisen henger også sammen med hvordan markedet er. Blant annet vil det gjenspeiles i prisen hvordan det bygges på Finnsnes — det er for tida veldig mange entreprenører som er opptatte, poengterer Fredriksen.

I saksframlegget til formannskapet vises det også til markedssituasjonen, samt til kvadratmeterprisen som ble fasiten for Finnsnes brannstasjon. Med bakgrunn i dette antas det at tilbudene som kommer inn i forbindelse med skoleutbygginga neppe ligger lavere enn det som er kostnadsberegnet. Det påpekes sågar at gjennomføring av byggeprosjektet vil kunne medføre en større økning i utgiftsrammen enn det som er kostnadsberegnet.

– Det er markedet som bestemmer, understreker Fredriksen, som ikke legger skjul på at han er spent på utfallet.

Redusert areal

Konseptet for Silsand barneskole har vært gjennom en lang gjennomarbeidingsprosess de siste par årene. Blant annet er arealet for det endelige konseptet redusert med 300 kvadratmeter sammenlignet med et tidligere konsept.

«Utarbeidet planløsning i konsept 2 er forsøkt rasjonalisert ned så langt som forsvarlig ut fra brukeres behov og normer for en god sammensatt skole for 4.-7. klasse», heter det i saksframlegget til formannskapet.

Her påpekes det at det i konseptet er prosjektert for en fremtidsrettet skole, men at ytterligere reduksjon av areal vil måtte gjøres på bekostning av funksjoner og brukerbehov.

Store konsekvenser

For øvrig opplyses det i saksframlegget at det vil få store konsekvenser for kommunen, blant annet i form av økte kostnader, dersom anbudskonkurransen avlyses.

«Det vil selvsagt også føre til ytterlige forsinkelser. Skolen drives i dag i lokaler som ikke er tilpasset elevmassen og følgelig er det en situasjon som ikke kan vedvare. Prosjektet handler om å bedre arbeidsmiljøet for elever og lærere ved skolen snarest mulig.»

For øyeblikket er skoledrifta til Silsand barneskole flyttet til nedlagte Silsand ungdomsskole.