I utgangspunktet har lenvikpolitikerne vedtatt at utbygging av en ny Finnsnes barneskole skal utredes i år. 58 millioner kroner er også «satt på konto» til en skoleutbygging. Nå foreslår imidlertid rådmannen å legge skoleutbygginga på is inntil videre, dette med bakgrunn i erkjennelsen om at 58 millioner kroner på langt vil holde til et nytt skolebygg.

– Prisen blir sikkert tre ganger så mye som det som er satt av, poengterer kommunalsjef Rune Hoholm i Lenvik kommune.

Vil hente to modulbygg

For å midlertidig løse plassproblemene ved dagens barneskole foreslås det å ta i bruk to modulbaserte bygninger som kommunen har tilgjengelig. Den ene modulen står i dag ved gamle Finnsnes ungdomsskole, og den andre ved Silsand barneskole.

«Beskrevet midlertidig løsning for økt areal ved etablering av modulbaserte bygg vil tilføre skolen to ekstra klasserom, tre kontorer og to gruppe/møterom. Dette vil føre til at barneskolen får tilstrekkelig romkapasitet for elever og administrasjon i egen bygningsmasse.», heter det i et saksframlegg som er utarbeidet i forbindelse med at formannskapet behandler saken 12. juni.

Modulbygget, som blant annet huser to klasserom, er tenkt plassert nedfor gangveien til den nye ungdomsskolen. Modulbygget, som inneholder kontorer og møterom, planlegges plassert på taket i tilknytning til den eksisterende administrasjonsfløya på skolen. Rådmannen og hans stab anslår at kostnadene ved å flytte og etablere modulbyggene ved Finnsnes barneskole vil beløpe seg til rundt halvannen millioner kroner.

Fem til sju år

– Er dette en forsvarlig løsning faglig sett?

– Her er det snakk om fullverdige moduler med ventilasjon, oppvarming, strøm, vann og alt, og altså ikke brakker hvis noen tenker det. Å ta slike modulbygg i bruk er ingen ideell løsning eller noe vi ønsker, men helt greit å gjøre nå som økonomien er slik at vi vurderer at det ikke er rom for å investere i ny skole, sier kommunalsjef Hoholm til Folkebladet.

I saksframlegget opplyses det at det kan påregnes at den midlertidige løsninga med modulbyggene vil vare i fem til sju år.

«Da ovvenevnte tiltak er av midlertidig karakter anbefales det at vedtak om videre utredning og bygging av nye Finnsnes barneskole tas inn i kommunens investeringsbudsjett når det økonomisk/finansielt kan la seg gjennomføre», poengteres det også fra rådmannens side.

Vannproblemer

Rådmannens forslag er å omdisponere fire millioner kroner av de allerede avsatte midlene til flytting og etablering av de to modulbyggene, samt til forbedring av barneskolens uteområde. I saksframlegget orienteres det nemlig om hvordan det i flere år har vært utfordringer vedrørende vannansamling på skoleplassen.

– For ansatte, elever og foreldre er det ikke bra slik det er i dag med disse vannansamlingene. Vi kan ikke leve med dette i fortsettelsen hvis det går fem-seks før det blir gjort noe større med skolen. Derfor er det viktig å få gjort noen foreløpige tiltak, mener Hoholm.

Nøyaktig hvor mye det vil koste å få kontroll på vannproblemene er ikke nøyaktig kostnadsberegnet, men det er anslått at situasjonen vil kunne løses innenfor en ramme på to millioner kroner.

MODULBYGG: Dette modulbygget som står ved gamle Finnsnes ungdomsskole er den ene modulen som foreslås flyttet til Finnsnes barneskole. Foto: Maria Holm Simonsen