Denne uka lyste politiet i Troms ut stillingen som seksjonsleder for etterretning og forebygging, en stilling der man vil være sjef for åtte personer.

Etter omorganiseringen i politiet, vil Tromsø politistasjons distrikt, som det nå heter, bestå av tre seksjoner. Dette er etterretning og forebygging, etterforskning og politipatrulje.

– Alle de tre seksjonslederne vil bli lyst ut i tur og orden, før sommeren, men etterretning og forebygging er først ute, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen, og opplyser at fungerende seksjonsleder for politipatrulje er John Tetlie mens Lene Fabek leder de to andre.

Søknadsfristen er 21. juni, og Hermandsen håper på ansettelse så snart som mulig. Men om det kommer en søker utenfra, kan det gå helt opp mot nyttår før man har personen på plass.

Vil ha mangfold

– Alle seksjonene vil få nye ledere, så får vi se om de som fungerer nå blir fristet til å søke, sier Hermandsen, og legger til:

– Men det som er mest spennende med denne stillingen, er at søkere kan ha ulik utdanningsbakgrunn. Vi søker både de som har politi- og/eller samfunnsfaglig utdanning. Det betyr at vi nå åpner for at kvalifiserte søkere kan søke, selv om de ikke har politibakgrunn.

– Hvorfor?

– For å få mangfold, og for å se om det er andre gode og kvalifiserte søkere der ute. Det er den som er best kvalifisert som skal tilbys jobben og det er lagt til grunn flere kvalifikasjonskriterier. Du må med andre ord ha gjort mer enn å ha tatt ett år med samfunnsfaglig studium. Det blir interessant å se hva slags søkere man får, men det er nødvendig å kjenne politietaten.

– Vi kan bli bedre

I de nye seksjonene har man ansvar for Tromsø og Karlsøy kommune, noe som betyr at man har all geografisk polititjeneste i disse seksjonene.

– Vi har hatt etterretning på huset tidligere, men de har ikke jobbet på den måten vi tenker dem skal gjøre fremover. Nå får vi etterretning på sammen seksjon som de som jobber forebyggende, og målet er å jobbe enda mer kunnskapsdypt både når det gjelder forebyggende og ute i politipatruljen. For spørsmålet er om politiet jobber så effektivt som vi har potensial til når vi gjør det slik vi gjør i dag?

– Gjør dere det, da?

– Det er ting vi skal se på og finne ut av. Nå skal vi etablere hele denne seksjon og så skal vi skape gode arbeidsrutiner og metoder som kan sette oss i stand til å jobbe best mulig. Det vil dreie seg om at vi kan være mer til stede der det trengs, være der det skjer når det skjer. Da må man vite hva som skjer hvor, og når. Hvis det er overvekt av tyveri et sted, så må vi være der. Og når kriminaliteten skjer på internett, må vi være på internett.

– Har dere vært dårlige på dette tidligere?

– Vi har ikke vært dårlige, men vi kan bli bedre.