«Sleip måte å ta folk», skriver tipseren som har sendt bilde fra en politikontroll til Folkebladet. Bildet viser en politibetjent som skjuler seg bak søppelbokser og kamuflasjenett i forbindelse med en trafikkontroll i Islandsbotn på Senja nylig. Tipseren reagerer ikke bare på hvordan politiet etablerte seg et skjulested, men også på at betjenten ikke bar refleksvest under kontrollen.

Ifølge regionlensmann Arnold Nilsen ved Finnsnes lensmannsdistrikt er det ingen grunn til å reagere på utførelsen av politikontrollen ettersom denne ble utført helt etter boka.

– Her var det snakk om en skjult fartskontroll. Poenget med slike kontroller er at de som måles ikke skal få anledning til å bremse ned når de ser oss, og at vi på denne måten får målt den reelle farta, sier Nilsen.

To mistet førerkortet

I forbindelse med kontrollen i Islandsbotn, som ifølge Nilsen ikke var langvarig, fikk to personer førerkortene sine beslaglagt på grunn av høy fart. I tillegg avdekket kontrollen én person som kjørte med såkalt lavpromille.

– På grunn av at vi avholdt denne skjulte kontrollen fikk vi avdekket disse overtredelsene, og det er akkurat det vi ønsker, nemlig å få tatt de farligste ut av trafikken, sier regionlensmannen.

Han opplyser at de mer synlige fartskontrollene som politiet utfører har flere formål med seg enn bare å ta trafikksyndere.

– Med slike kontroller er formålet like mye å forebygge bare ved at vi står synlige.

Merket at de ble fotografert

I forbindelse med den skjulte kontrollen i Islandsbotn merket politiet at folk stoppet opp og tok bilder. Nilsen opplyser at politiet blant annet merket seg at en yrkessjåfør helt tydelig fotograferte politiets kontrollvirksomhet.

– Hva vedkommende gjorde med bildene vet vi ikke, men det tok i hvert fall ikke lenger enn ti minutter før det var lagt ut på nettet at vi avholdt kontroll der, sier Nilsen.

Med en slik offentliggjøring av politikontroller mener han at folk bidrar til å øke risikoen for ulykker, som igjen potensielt kan ramme uskyldige personer.

– Formålet vårt med kontrollvirksomheten er jo å få ned antallet skadde og drepte i trafikken. Derfor synes jeg noen har grunn til å tenke seg godt om etter dette.

– Burde dere kanskje hatt flere skjulte kontroller?

– Vi har mange skjulte kontroller, det var bare at noen valgte å avsløre akkurat denne. Antallet kontroller og hvordan disse utføres er noe vi balanserer hele tiden, avslutter Nilsen.

Betenkelig: Arnold Nilsen mener det er betenkelig hvordan folk varsler kontroller.