Nærmere bestemt er det snakk om Finnsætervassdraget og Ballesvikvassdraget. Bakgrunnen for at Fiskeridirektoratet vurderer om det er nødvendig å gjennomføre miljøovervåking her, er lakserømminga fra oppdrettslokaliteten Ytre Jøvik i desember i fjor.

Rømmingen skjedde fra en merd med fisk tilhørende Troms fylkeskommune.

«Fiskeridirektoratet vurderer situasjonen slik at det er nødvendig å overvåke innsig av rømt oppdrettslaks til de nærmeste vassdragene før villaksens sin gytetid. Dersom det blir gjort observasjoner av rømt oppdrettslaks i aktuell størrelse vil det også bli behov for å ta ut slik fisk. Fiskeridirektoratet har dialog med Fylkesmannen i Troms i denne saken.», heter det i et varsel som er gått ut fra Fiskeridirektoratet til Troms fylkeskommune.

3.500 individer

Omfanget på lakserømminga fra lokaliteten i ytre Jøvik hadde et omfang på 3.500 individer md en gjennomsnittsvekt på rundt fire kilo. Kun ni individer ble tatt hånd om gjennom gjenfangst.

Sør-Troms har mange laksebestander av ulik bestandsstørrelse og bestandstilstand. Rømtoppdrettslaks utgjør en risiko for disse bestandene, i hovedsak gjelder dette genetiskinteraksjon og muligheten for spredning av sykdom. Det er dokumentert signifikant genetisk påvirkning fra rømt oppdrettslaks i flere bestander som er undersøkt.», poengteres det i varselet fra Fiskeridirektoratet.

Utfiskingstiltak

Dersom Fiskridirektoratet kommer til at det skal gis pålegg om miljøundersøkelse og gjenfangstplikt, poengteres det i varselet at det bør velges en metodikk som er egnet for formålet og tilpasset de ulike vassdragene.

«Ved observasjon av rømt oppdrettslaks i aktuell størrelse bør det settes i verk utfiskingstiltak. Denne type arbeid bør utfø res av kvalifisert personell og det bør gjøres skjellanalyse av fisk som blir tatt ut for å bekrefte om fisken var vill eller oppdrett.», påpekes det i varselet.

Troms fylkeskommune er gitt frist til 10. juni med å gi sitt innspill på varselet fra Fiskeridirektoratet.