Det var på Furumoen barnehage på Silsand hvor foreldrene gjennomførte en dugnad fredag. Her ble det funnet både uåpne og åpnet pakker med kondomer.

– Selv om kondomene var åpnet betyr ikke det at de har blitt brukt til det de skal brukes til. Jeg tror det har vært noen nysgjerrige som har hatt det litt gøy med dem, men de plukket jo ikke kondomene med seg etterpå. De var rosa og sorte, så de var godt synlig i gresset, forteller fagleder i Furumoen barnehage, Tove Brandser.

Ikke første gang

Selv om dette var første gang kondomer ble funnet, er søppel på barnehagens område ikke ukjent for de ansatte.

– Vi finner slik fra tid til annen. Klassikeren er snus og røyksneiper. Dette er inne i området. Eiendommen er ganske stor, og en av de største i området. Vi vil at plassen skal brukes, og folk må gjerne gjøre det, men ta søpla med dere etterpå, sier Lisbeth Nyland, fagleder og styrer i Furumoen.

Tidligere

De siste årene har ikke barnehagen vært plaget med hærverk slik de har på Silsand barnehage, men søppel finner de ofte.

– Vi har ungdommer som går på taket, det er observert flere ganger. Men verst er det med snusen som barn synes er svært interessant. Selv om vi går runder hver dag før ungene slippes ut, er det ikke garantert at vi klarer å fjerne alt, fortviler de.

Snakk med barna

Nyland oppfordrer foreldre å snakke med barna og undommene om dette.

– I barnehagen har vi ofte tema om søppel og barna har vært på strandrydding. Vi vil oppfordre foreldrene til å snakke med barna sine å høre hva de gjør på ettermiddagen. Og bruker de områdene våre, vil vi gjerne at de også plukker opp etter seg, sier hun.

At søppelplukking er et bevisst tema i barnehagen, håper de også kan gi ringvirkninger i fremtiden.

– Kanskje barna her vokser opp og husker at det er viktig å plukke opp etter seg. Spesielt der små barn leker på bakken, avslutter Nyland.

FANT: Her bak bygget til barnehagen fant foreldrene kondomene som lå utover bakken og på benken fredag. I dette området ferdes barna hver dag. Foto: Carina Hansen