Innspill til endringer i ambulansetjenesten, innebærer at stasjonene på Gryllefjord og Stonglandseidet legges helt ned og plasseres mer sentralt på Senja, mest sannsynlig på Sør-Senja. I Salangen flyttes dagambulansen til Setermoen hvor den foreslås utvidet fra dagens åtte til tolv timer. Dermed utvides faktisk beredskapen på denne dagambulansen. I følge forslaget skal dette iverksettes så snart som mulig.

Bedre utnyttelse

– Det vil gi en bedre utnyttelse og bruk av resursene, sier seksjonsleder Svein Hovde for tjenesten i Bardu, Målselv, Rundhaug og Salangen.

Han forklarer det med at en døgnbemannet bil fortsatt skal stå i Salangen mens dagambulansen i hovedsak i dag er ute på planlagte oppdrag oftest mellom sykehusene.

– Da er det mest hensiktsmessig at bilene er stasjonerte nærmest mulig denne aksen, forklarer han.

En dagambulanse kan fortsatt brukes til akutt- og hasteoppdrag ved behov.

– Bilen i Salangen blir for lite brukt i dag, og vil nå få et større dekningsområde, hevder Hovde.

Det skal være en viss motstand internt blant de ansatte mot denne endringen, men tillitsvalgt Kyrre Tunheim kan ikke uttale seg i saken nå.

Legger ned?

De enmannsbetjente stasjonene i Gryllefjord og på Stonglandseidet foreslås lagt ned og samlokalisert «mer sentralt på Senja» som det heter i forslaget. Dermed vil det i følge seksjonsleder Knut Sæbbe kunne bli to biler ved stasjonen som døgnbemannes med en vaktordning.

– Stasjonen her holder ikke mål og en ny koster 10 millioner kroner å bygge og det blir ikke aktuelt, sier Hovde.

En lokalisering til Svanelvmoen, Tranøybotn eller Islandsmoen har vært diskutert men ingenting er spikret.

– Hva med responstida?

– Noen vil kunne oppleve en bedre tjeneste, mens andre en dårligere. Det er dette som er distriktsnorge og jeg skulle gjerne hatt en ambulanse på hvert nes, men det er ikke mulig å få til.

Med en døgnbemannet stasjon trekker han frem at det faglige miljøet blir styrket.

– Med bare 150 oppdrag i året på en liten stasjon, er det grenser for god man kan bli, sier Sæbbe.

Ambulansene på Senja og Finnsnes skal sees på som en samlet ressurs.

– Dersom en bil på denne stasjonen mangler, kan vi kjøre fram en fra Finnsnes slik at vi kan styre flåten bedre. Det er ikke slik lengre at en bil tilhører en kommune, ting må sees i sammenheng, hevder Sæbbe.

Mot dårligere respons

Det forventes at forslaget til endringer av ambulansestrukturen i fylket og nordre deler av Nordland, kommer til behandling i styret ved UNN i løpet av sommeren. Samtidig ser styret at dette vil føre til utfordringer med å nå måltallene for responstider som er satt nasjonalt. I følge Hovde er dette kravet satt til 25 minutter i distriktene og 12 minutter i byer.

Flakstad: – Ansvarsfraskrivelse

Ordfører i Torsken Fred Ove Flakstad er bekymret for beredskapen og sikkerheten til befolkning med en responstid på minst 45 minutter dersom ambulansen fjernes.

Om forslaget som ventelig skal opp til styrebehandling hos UNN skulle bli en realitet, er ordføreren svært kritisk til hva det vil ha å si for befolkninga.

– Med en stasjon plassert på eksempelvis Svanelvmoen, vil vi få en responstid på 45 minutter. Vi mener at den beredskapen som er i nordre Torsken må være slik som i dag. I søndre Torsken er responstiden en time fra Finnsnes og det er alt for mye. Dersom man skal legge ned stasjonen i Gryllefjord blir det et større området som ikke får dekning, sier Flakstad.

Brannfolk tar alt

Selv om det er få utrykninger i dag her, mener han man ikke kan bruke det som argument for å legge den ned.

– Vi har få branner, men kan ikke legge ned brannvesenet av den grunn, sier han.

Også de mange risikofylte yrkene i kommunen mener han gjør at beredskapen må være like god som i dag. Det faktum at brannmannskapene i dag kalles ut til bæreoppdrag og en del førstehjelpsoppdrag i påventa av helsepersonell er han redd kan være en sovepute for ambulansetjenesten.

– Det fører til mindre ressurser til brannvesenet. At politiet også er langt unna slik at brannfolkene også må utføre deler av denne tjenesten er han også kritisk til.

– Forslaget er en ansvarsfraskrivelse og jeg vil tro at helsepersonell vil mene at dette er uforsvarlig. Det kommer kun for å spare penger, sier ordfører Flakstad i Torsken.

Ordføreren i Torsken Fred Ove Flakstad mener responstid på ambulansen vil bli altfor lang ved å legge ned ambulansen i Gryllefjord. Foto: Vidar Bjørkli
En samlokalisering av ambulansene som foreslås i Gryllefjord og Stonglandseidet til mer sentralt på Senja, vil kunne gi enkelte en dårligere responstid, medgir seksjonsleder Knut Sæbbe. Foto: Linda Juanette Lande