– Det var helt avgjørende for bygda at man fikk til å ha butikken videre, for det ville ha vært skikkelig nedtur hvis man ikke hadde fått det til. Jeg er veldig fornøyd med at Robin og Gro-Anita kom i mål og kunne overta her. Det ser vi jo resultatet av i dag, sier ordfører Jan Fredrik Jenssen.

Folkebladet-TV: Se video fra nyåpninga i bunnen av denne artikkelen

Ordføreren var blant de mange som fredag møtte opp for å markere samboerparet Robin Korneliussen og Gro-Anita Ulekleivs første dag som drivere av butikken i Vangsvik på Senja. Det vanket både gratis kaffe og kaker bakt av bygdefolket, og praten gikk livlig rundt bordene. Smilene var brede og det var tydelig at folket var glade for at bygdebutikken fikk bestå.

– Butikken betyr veldig mye for folk i bygda, og særlig for dem som ikke har biler å komme seg imellom på, sier Rolf-Inge Bakketun.

Rektor ved skolen i bygda, Ulf Fredriksen, er veldig glad for at noen ville overta drifta av butikken.

– Jeg er en av dem som liker å kunne handle kortreist. Jeg bor 200 meter ovenfor her, og det er «jævt» å kunne ha kort vei til butikken. Det har også mye å si for bygda at vi har butikk her, jeg tror faktisk det er med på å få folk til å flytte hit. Vi så jo med gru på utsiktene om det ble nedlagt, sier han.

– Spennende

Det vanket mange klemmer og lykkeønskninger på Korneliussen og Ulekleiv.

– Det er en spennende følelse, sier Korneliussen.

– Vi har gått med sommerfugler i magen i mange dager nå i påvente av at denne dagen skulle komme, fortsetter han.

De er spente på om de får det til.

– Vi håper jo at vi klarer å holde butikken gående. Vi har i hvert fall gjort det vi kunne for å bevare butikken i bygda. Nå håper vi at de som er rundt oss støtter opp om butikken og at det er liv laga for oss, sier Korneliussen.

Det så en stund mørkt ut for butikken da den forrige eieren Jostein Edvardsen bestemte seg for å legge opp. Han sendte ut et skriv i postkassa til bygdefolket om at butikken ble avviklet.

– Da begynte vi å snakke litt om det i heimen om vi kanskje skulle prøve oss på å drive butikken selv. Ho (samboer Ulekleiv journ.anm) sa først; «no må du slutte, vi skal no ikke bynne med nåkka butikk». Og jeg sa; «hvorfor ikke? Vi er jo nødt til å ha butikken i bygda».

– Jeg fikk henne mer og mer varm, og etterhvert så ble hun med på det, humrer Korneliussen.

Gro-Anita ler mens hun hører samboeren fortelle.

– Han klarte å lure meg igjen, responderer hun.

– Men jeg tror det blir veldig bra dette, fortsetter hun.

Vareutkjøring og bensin

Butikken skifter snart navn fra Joker til Nærbutikken. De planlegger etterhvert å kunne tilby vareutkjøring til de eldre rundt omkring i Tranøy kommune.

– Vi vil først ha en prøveperiode med dette tilbudet hvor vi kjører ut varer etter stengetid tirsdag og fredag. Så får vi se hvor mange som støtter opp om tilbudet. Vi tenker også litt på å ha tankanlegg med diesel og bensin, men det er ikke avgjort ennå, sier Korneliussen.

Forrige eier, Jostein Edvardsen, var tilstede fredag for å hjelpe de ferske butikkeierne i overgangen. Han overrakk dem blomster i anledning dagen.

– Det er krevende å være kjøpmann i 2018, men jeg er nesten helt sikker på at dere klarer det, sa han til de ferske butikkeierne.

Edvardsen har drevet butikken i Vangsvik i 11 år.

– Det er jo litt vemodig at det er siste dag for meg, men samtidig er jeg veldig glad for dette. Jeg blir 70 år til sommeren og har lyst til å trappe ned litt på arbeidsvirksomheten før jeg får «torv på taket». Jeg er svært glad for at jeg fikk noen til å overta butikken her, sier han.

Forrige eier, Jostein Edvardsen, var tilstede fredag for å hjelpe de ferske butikkeierne i overgangen. Han overrakk dem blomster i anledning dagen. Foto: Susanne Noreng
Tord-Marius Fredriksen, Odd Arne Andreassen og Carol Schmitz synes det er kjempebra at butikken i bygda får leve videre. Foto: Susanne Noreng