Stortingspolitikerne Sandra Borch (Sp) og Geir Adelsten Iversen (Sp) har sendt inn skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) om ørneproblematikken i Troms og Finnmark. De vil blant annet ha svar på hva statsråden har gjort for å få ned ørnebestanden på steder hvor ørn gjør stor skade på beitedyr, spesielt rein.

Stabil bestand over år

Elvestuen innleder med å informere om at Stortinget har fastsatt et bestandsmål for kongeørn på 850–1200 hekkende par.

– Dette tilsvarer omtrent så mange kongeørnpar det er plass til i Norge, eller en såkalt mettet bestand. Populasjonen har vært stabil over flere år, og er godt innenfor bestandsmålsintervallet. Det er altså ikke aktuelt med noen større reduksjon av kongeørnbestanden, skriver han i svaret.

– I kongeørnbestanden finnes også et større antall unge ikke-etablerte individer, som står klare til å ta over ledige områder. Dette betyr at skadefelling av en eller flere kongeørn kan ha en svært kortvarig effekt, fortsetter Elvestuen.

Kun enkeltindivider

– Eksisterende kunnskap kan tyde på at det kun er enkelte individer av kongeørn som gjør stor skade på husdyr og tamrein. Et tilfeldig uttak av kongeørn kan dermed ha svært liten eller ingen tapsreduserende effekt. Derfor rettes skadefelling mot de individer som gjør stor skade. Det er også uklart i hvor stor grad andre bakenforliggende årsaker kan medføre større tap i enkelte områder, slik som eksempelvis sykdommer og beiteforhold, skriver han.

Behov for økt kunnskap

Elvestuen mener videre det er behov for økt kunnskap om kongeørnas rolle i dette og hvordan andre faktorer spiller inn.

– Dette mener jeg det er viktig å gjøre noe med. Det er derfor startet opp videre forskning på Fosen i Trøndelag, og tilsvarende skal også igangsettes i Troms. Jeg håper reindrifta stiller seg positive til å delta i et slikt prosjekt, og at vi kan finne mest mulig effektive løsninger for både å bevare kongeørnbestanden og redusere tapene av beitedyr, skriver han.

Forske på havørn

Elvestuen hevder det ikke dokumentert at havørn gjør skade på tamrein i Norge, og havørn er dermed heller ikke ansett å være noen særlig utfordring.

– Samtidig er det enkelte som mener at havørn likevel kan ha betydning for skadeomfanget, særlig fordi havørn kan konkurrere bort kongeørn fra sine bytter og dermed gjøre at kongeørn tar flere dyr. En reduksjon av havørnbestanden slik representanten Iversen etterlyser ser jeg ikke som aktuelt, men havørn vil bli inkludert i den videre forskningen på dette området, avslutter Elvestuen.