I sentrum av Skaland ligger gamle Skaland Motell som fredag 1. juni gjenåpner i ny drakt. Da får bygda et nytt overnattingssted, Skagi Senja Hotel & Lodge.

– Vi hadde lyst til å prøve å eie og drive noe selv, så når muligheten bød seg, ville vi prøve å gå for det. Det har skjedd mye på kort tid, smiler deleier og daglig leder, Eli Pedersen.

Gjenbruk

Pedersen, sammen med de andre eierne, samboer Jack-Ove Mikalsen og ekteparet Christina Svendsen og Geir Håvard Svendsen satser de på en gjenbruk-stil når de åpner dørene.

– Vi satser på en annen stil og et annet marked enn slik det var før. Vi har derfor satset mye på gjenbruksmaterialer og bruke ting om igjen. Dette er en ressursvennlig måte å bygge på, vi har heller ikke så stort budsjett, så å kjøpe alt nytt har vi ikke råd til, sier Pedersen.

– Hvor mye har dere investert?

– Vi har investert litt av egen lommebok, så har vi fått med oss noen investeringspartnere, så litt penger har vi brukt. Vi har også søknader på gang for å få mer støtte og kanskje få midler til å til det vi mener er nødvendig for å komme ordentlig på plass med alt. Men noen sum ønsker vi ikke å gå ut med, svarer Pedersen.

Planer

De fire eierne har store planer for fremtiden de håper å kunne realisere.

– Vi ønsker å pusse opp alt, male på utsiden i sommer og pusse opp hyttene i fremtiden. Vi ønsker også å flytte parkeringen fra forsiden til siden av bygget. Dette fordi det er en nydelig utsikt her og den skal vi ikke hindre utsyn til. Så skal vi også tilrettelegge for aktiviteter på utsiden, kanskje et sted for avslapning eller noe slikt, sier Pedersen.

Arbeidsplasser

Den nye reiselivsbedriften skal drive helårlig, og håper å kunne bli en ettertraktet arbeidsplass for bygda i fremtia.

– Det kan nok svinge med sesongene i oppstartsårene hvor mye aktiviteter vi kan ha, men vi håper å kunne satse på å bygge det opp til en god drift. Jeg skal jobbe her i det daglige og være husets vert, så har vi ansatt en kokk for sesongen. Videre trenger vi ekstrahjelp og tilkallingsvikarer i tillegg til at eierene trør til utenom deres vanlige arbeid. Vårt fremtidige mål er å skape flere arbeidsplasser med flere helårsansatte, sier Pedersen.

Positiv

Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen er svært positiv til den nye drifta på Skaland.

– Jeg synes det er positivt at motellet har fått nye eiere som vil satse, det synes jeg er kjempebra og ikke minst er det bra at de ønsker videreutvikle det. Vi trenger de overnattingene vi kan få her på yttersia, sier ordføreren.

Navnet

Skagi er et spesielt, men har også en historisk betydning

– Fra gammelt av heter Skaland Skagaland. I den gamle bygdeboka står det at det er funn i området fra norrønt tid, og de mener Skagaland springer ut fra et norrønt ord; Skagi. Det skal bety utstikkende odde eller nes. Jeg har også hørt at Skagi på Islandsk skal bety halv-øy, sier Pedersen.

LAMPE: Det som tidligere har vært en beholder for nødrakett til båter har blitt til en lampe over baren. Foto: Carina Hansen
FJØS: Bekledningen på benken er fra et fjøs i Ersfjord Foto: Carina Hansen
ROM: Hotellrommene får nye senger og en strøk maling på veggene. Foto: Carina Hansen
MALING: I sommer blir bygget malt. Foto: Carina Hansen
PARKERING: Og parkeringen vil vike for utsikten og en uteplass Foto: Carina Hansen