Fremskrittspartiet, sammen med søttepartiene på Stortinget, har fått gjennom en lovendring som gjør det forbudt å bruke plagg som delvis eller helt dekker ansiktet. Forbudet gjelder kun i undervisningssituasjoner.

– Det er helt klart et steg i rett retning når det kommer til likebehandling og kvinneundertrykking, sier kommunestyrerepresentant for Frp i Lenvik, Ida Gårseth Hov til Folkebladet.

Tydelig signal

Politikeren forteller at hun gjerne skulle sett et strengere forbud slik at reglene gjelder i alle offentlige rom, men at dette var det lengste de klarte å få samarbeidspartiene med på.

De nye reglene er gjeldende i barnehager, skoler, universiteter og høyskoler og ordningene etter introduksjonsloven for nyankomne innvandrere.

– Norge sender et tydelig signal til resten av verden ved å innføre lovforbud mot burka og niqab i undervisningssituasjoner. Vi er første landet i Norden som vedtar dette. Norge blir det første nordiske landet og det sjette europeiske land som innfører dette, sier Gårseth Hov og legger til at dette er et tydelig signal på at vi i Norge viser ansiktet til hverandre.

– Et tullevedtak

Kommunestyrerepresentant for SV i Lenvik, Katrine Boel Gregussen, synes lovendringen som nå gjøres representerer en skummel utvikling og bryter med en grunnleggende friheter i Norge.

–  Jeg kan forstå at det er en fordel for lærere å se hvem de underviser,  men en av de mest grunnleggende frihetene man har i dette demokratiet er at man skal få kle seg slik man ønsker. Man tråkker på et viktig prinsipp med dette vedtaket, sier hun.

Boel Gregussen karakteriserer det hele som et tullevedtak og mener at det langt fra er tilfeldig at lovendringen kun innbefatter undervisningssituasjoner.

– Det er kun når det gjelder skolene de får støtte fra de andre partiene. Det er et tullevedtak og det er dumt å bruke så mye energi på noe som ikke er et problem i skolen i dag, sier Boel Gregussen og legger til at man heller bør ta tak i de utfordringene som faktisk er der, som tiltak mot mobbing og økt tilstedeværelse i skolen.

– TULLEVEDTAK: SVs Katrine Boel Gregussen mener regjeringspartiene har gjort et tullevedtak når de forbyr dekkende klesplagg i undervisningssituasjoner. Foto: Christian Andre Unosen