Hva gjør du når du møter på en trafikkontroll som lokalpolitiet gjennomfører? Blinker du med lysene til møtende biler, varsler du om kontrollen på Facebook eller forholder du deg helt i ro?

Regionlensmann Arnold Nilsen forteller til Folkebladet at de også ser positive sider ved varslingen, men at de negative sidene kan i verste fall være fatale.

– Jeg har mange ganger undret meg over at de som deler ikke tar inn over seg at de ved å dele kan risikere flere alvorlige trafikkulykker, til og med dødsulykker. De farlige trafikkantene, de som regelmessig kjører i ruspåvirket tilstand eller de som ofte kjører veldig fort, tilpasser seg trafikkaktiviteten. Jeg lurer på om de som deler har tenkt på konsekvensene ved den type varsling, sier Nilsen til Folkebladet.

Tilpasser seg

Han forteller videre at de som utgjør en betydelig risiko tilpasser seg når de får høre om politikontroll og at dette utgjør en stor fare for andre.

– Det er et lite mindretall som utgjør en betydelig risiko. Dersom de regelmessig kjører og tilpasser seg politiets kontroller, så er det klart, da er vi alle utsatt for at risikoen øker for at vi blir innblandet i alvorlige trafikkulykker.

Fordeler

At trafikanter vet at det utføres flere kontroller kan også være positivt.

– Fordelen er at dersom politiet har mange kontroller og at det blir mye omtalt, har det i seg selv en åpenbar forebyggende effekt. Man kan tenke seg til at det faktisk bidrar til at trafikanter forbedrer trafikk-adferden til det bedre, og i så tilfelle er dette helt kurant, sier Nilsen.

De har i flere år vært klar over at trafikanter deler informasjon om kontroller.

– Det er ikke noe vi lar oss irritere av til daglig. Vi er oppmerksom på at det over mange år har vært ulike kilder som deler informasjon om hvor politiet befinner seg og særlig populært er det å avsløre hvor vi har trafikkontroll.

Falske meldinger

Han opplyser om at politiet faktisk også har informert om kontroller gjennom SMS-varsling.

– For noen år siden da det var tekstmeldingstjenester som varslet om kontroll, valgte vi i politiet å sende inn falske meldinger slik at folk ble forvirret og det fremgikk som at vi hadde enormt mange kontroller som vi faktisk ikke hadde. Jeg tror ikke en blindt skal tilpasse og stole på de meldingene.

Noen har sikkert også registrert at politiet innimellom kunngjør når de skal ha kontroller.

– Det er ikke et poeng for oss å ta flest mulig. Vårt mål er at flest mulig tilpasser atferden i trafikken slik at uhell ikke skjer. Det er ikke katastrofe om slik varsling skjer, men det er uheldig er det at de absolutt farligste trafikantene kan risikere kjøre mer enn de ville tatt sjansen på, sier Nilsen.

Informasjon

Han ber folk tenke seg om før de deler informasjonen om kontrollen videre.

– Vi lever i et samfunn hvor informasjon kan deles mye raskere enn før, så pass effektivt at det kan by på mange utfordringer. Hele samfunnet må øve seg på hvordan man skal bruke denne typen informasjon, avslutter Nilsen.

Politiet utfører årlig flere trafikkontroller som rus, fart, belte og mobilbruk for å nevne noen. Foto: Tor Farstad