– Det var sjokkerende dårlige svar, og jeg er nesten litt overrasket over at hun gir inntrykk av å ha så dårlig oversikt som hun har, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).

Statsminister Erna Solberg måtte i Stortingets spørretime onsdag svare på flere spørsmål om beredskapen i Nord-Norge. Hun ble presset både på spørsmål om luftambulansekrisen og på spørsmål om forsvarets helikopterberedskap i nord fra flere representanter. Ap-leder Jonas Gahr Støre ba om en avklaring fra statsministeren om helikopterberedskap i Nord-Norge, om Kystvakta får egne helikoptre og om helikopterkapasiteten til Hæren. Han uttrykte bekymring over beredskapen i nord etter at forsvarssjefen har foreslått å flytte alle NH90-helikoptrene, som opprinnelig var tiltenkt Kystvakta, til sjøforsvarets fregatter i Bergen. Videre har regjeringen i revidert budsjett foreslått å kutte antall helikoptre i Hæren i Troms fra ni til tre. 15 helikoptre flyttes til Rygge hvor de skal være en del av antiterrorforsvaret. To av disse tre helikoptrene som blir igjen på Bardufoss blir nå brukt for å avhjelpe den akutte krisen i luftambulansetjenesten i nord.

Solberg hadde ingen konkrete svar på Støres spørsmål.

– Helikoptrene er i nord, de er tilstede for beredskap, og de er i bedre beredskap nå enn de var før denne regjeringen tiltrådte, hevdet Solberg, og poengterte samtidig at regjeringen ikke var ferdige med sine vurderinger knyttet til forsvarssjefens anbefalinger.

– Vi kommer til å sørge for at beredskapen i nord på helikopter er god. Vi har ikke gjort ferdig vurderingen som forsvarssjefen har kommet med av prioriteringer, sa hun.

Solberg beskyldte Støre for å spille på følelser og folks frykt for et dårligere tilbud.

– Den uroen som er i nord nå, med en luftambulanse som de må følge fra dag til dag som om det var værmeldingen, er skapt av regjeringens klønete håndtering av luftambulansesaken. Så det er Statsminsteren som skaper den fryktsituasjonen, svarte Støre.

– Avslørende spørretime

Myrseth (Ap) synes spørretimen vitner om mangel på informasjon om den faktiske situasjonen av Statsministeren.

– Det var en ganske avslørende spørretime hvor statsministeren ble fullstendig avkledd både når det gjelder kompetanse på den totale helikopterkapasiteten man har i Norge, og ved at hun åpenbart ikke hadde noen plan for hvordan Kystvaktas behov og politiets behov skal løses, sier Myrseth.

Heller ikke Sandra Borch (Sp) var fornøyd med statsminsterens svar.

– Hun påstår at man styrker beredskapen i nord. Det gjør man ikke når man flytter helikoptrene til Rygge, og det står tre igjen i nord. Hele beredskapen blir svekket, sier Borch til Folkebladet.

Hun reagerer på at Solberg ikke svarte konkret på spørsmålene hun fikk.

– Det vitner om at hun ikke vet svarene, og det holder ikke mål, sier Borch.

– Det er ansvarsfraskrivelse fra statsministeren når hun ikke kan svare på spørsmål hun blir spurt om på NH90, fortsetter hun.

Borch er klar på at Bell-helikoptrene bør være i nord.

– Hær-helikoptrene bør være i nord, først og fremst for Hæren men også for beredskapen i nord for politiet, sier hun.

Saken skal endelig avgjøres i Stortinget om to uker. Borch sier slaget om helikoptrene i nord er langt fra tapt.

– Jeg har stor tro på at man skal klare å bevare minst ni helikoptre i nord. Det skal vi kjempe knallhardt for å få flertall for. Slaget er ikke tapt, sier hun.

– Det er ansvarsfraskrivelse fra statsministeren når hun ikke kan svare på spørsmål hun blir spurt om på NH90, sier Sandra Borch (Sp). Foto: iTromsø
– Det var en ganske avslørende spørretime hvor statsministeren ble fullstendig avkledd, sier Cecilie Myrseth (Ap). Foto: Folkebladet