Martin Ness, leder av Midt-Troms bondelag forteller at de hadde et møte sist torsdag der ørneproblematikken var tema. Til stede var reindriftsnæringa, fylkesmannens landbruksavdeling, Målselv kommune, Lenvik kommune og beitelagene.

Problemet eskalerer

Ness støtter opp om Per Mathis Oskals utspill om ørneproblematikken i mandagens Folkeblad.

– Ja, absolutt. Jeg støtter han 100 prosent og kaller det et skuespill det som skjer nå. Det er ingen som skyter ørn og dette problemet eskalerer bare mer og mer. Vi har akkurat samme problemet som Oskal når vi slipper ut sauen. Vi har så store tap i dette området at det er helt forferdelig. Samtidig har Stortinget vedtatt at det skal være en forsøksordning i Troms der ørna skal tas ut. Det går fra Stortinget til Miljødirektoratet og havner i en skuff, de håper at stortingspolitikerne ikke reagerer. Det som skremmer meg er at byråkratiet gir svarten i å gjøre det Stortinget bestemmer. Vi har nå en bønn om at Stortinget følger opp sine egne vedtak, sier han.

Gir blaffen i beitenæringa

Det var Klima- og miljødepartementet som i juni i fjor sendte ut et forslag som senker terskelen for skadefelling av kongeørn, på høring. Forslaget gjelder en midlertidig forsøksordning i to prosjektområder på Fosen og i Troms.

– Alle er jo fortvilt over denne situasjonen. Dette viser bare holdningene i miljødirektoratet og departementet. De er kun interessert i å bevare rovvilt og gir blaffen i beitenæringa som produserer mat. De skulle vært fri for mat ei ukes tid, så hadde de kanskje kommet på andre tanker, sier Ness.

Truer sauenæringa

Oskal gikk ut i Folkebladet og sa de kunne doble produksjon om det var en normal rovdyrsituasjon.

– Ja, jeg har opplevd dette selv, halve buskapen gikk til jerven. Det er fortvilende å produsere mat under slike forhold. Vi har dokumentert masse i forhold til hva ørna gjør. Om noen individer blir tatt ut gjør det ingenting. Vi ser jo masse ørn. Kongeørn hekker jo her på Lenvik-halvøya, sier Ness.

– Er det en truende situasjon for næringa?

– Ja, vi er fem bruk igjen på et gigantisk område, da er vi sårbare mot slike ting, det skal utrolig lite til før enda flere gir opp. Til slutt rakner alt om ingenting skjer, sier Ness.

For ett år siden krevde fylkesmann Bård Pedersen i Troms fortgang i saken med bakgrunn i bekymring for tilstanden for reindriftsnæringa.