Oskal mener det finnes ingen annen løsning enn å redusere bestanden av rovdyr, ikke minst ørn.

Innrømte etter 20 år

At kongeørn tar rein er godt kjent. For få dager siden ble det dokumentert på video at også en havørn angrep rein i Finnmark.

– Forskere og forvaltninga påstår at havørna ikke tar kalv, at den kun går på åtsel. Vi har lenge ment at havørna tar kalver, men de vil ikke tro på oss. Det er akkurat det samme diskusjon som vi hadde om kongeørn. Det gikk 20 år før de begynte å innrømme at de tok kalver, sier Oskal til Folkebladet.

– En falitterklæring

Oskal har rein innenfor gjerdet i Børingen i kalvingstiden for å prøve å unngå store tap til ørn.

– Har ørna vært et problem i vår?

– Ja, vi har funnet kalver, men de er ganske oppspist så det er vanskelig å dokumentere. De dyra med kalv utenfor gjerdet er rammet, sier han.

– Å ha dyra i gjerdet i denne tiden er helt unaturlig, men vi har ikke noe valg. Vi vet heller ikke hva dette gjør med reinens adferd. Dette er ikke annet enn en fallitterklæring i forhold til forvaltningssystemet. Jeg var jo med på å få Stortinget med på ei prøveordning i Troms i 2016. Man skulle ha et forsøk med å ta ut ørn før kalving. Forskriften ble sendt ut på høring i september i fjor. Siden har ingen hørt noe, forteller Oskal.

Unødvendig forskning

– Er det liten vilje til å se på problematikken?

– Ja, det virker som agendaen er å bare bygge opp rovdyrstammene. Vi fikk tilbud om fem års forskning på det her i fjor. Men vi er ikke interessert i noe forskning fordi det ligger så mye dokumentert materiale på at ørn dreper rein at dette er helt unødvendig. Vi oppfatter det bare som en trenering av saken, sier Oskal.

Hadde 70 prosent tap

– I går så jeg det var dokumentert åtte kadaver drept av ørn i Lyngen, fortsetter han.

– Hvor stor prosent av kalvene går tapt?

– Før vi begynte å kalve i gjerdet ble det dokumentert at omkring 10 prosent av kalvene ble tatt av ørn. Det er det vi klarte å dokumentere under kalvinga. Utover sommeren og høsten fikk vi opp under 70 prosent tap av kalver. Dette er jo dyr som også går tapt til jerv og gaupe, sier Oskal.

– Troms har 25 prosent bedre barmarksbeiter enn øvrige områder i Norge. Vi har den tyngste reinen og veldig god slaktevekt på dyra. Likevel har vi den laveste produksjonen. Vi slakter bare omkring 20-25 prosent. Vi burde slakte 1.100-1.200 dyr, men ligger nede på 400-500 dyr. Dette har selvfølgelig en stor betydning for oss, fortsetter han.

Kunne dobla produksjonen

– Hvor lenge kan dere holde på med så store tap?

– Det er et veldig store tap. Det er kalvene vi skal leve av. Med en normal situasjon med rovdyr kunne vi dobla produksjonen i Hjertind. Noe tap må regne med, men dette er for mye. I Troms har det blitt mer og mer ørn, det har ført til større ørnetap. De siste årene er det dokumentert at flere og flere voksne dyr også blir tatt av ørn på vinteren. Tidligere var tapene likt fordelt på de tre rovdyrartene. For et par år siden var over halvparten tatt av ørn. Vi ser jo ørn overalt. I går hadde vi fire av dem rundt flokken. Vi må passe på fordi prøver seg også innenfor gjerdene, sier han.

Håpløst å gjete rein

– Ser du noen annen løsning enn å ta ut ørn?

– Nei, nå har jo forskere kommet med diverse fantasiforslag som henge opp speil og mate ørn. Utenfor gjerdet ser vi at den første uka spiser de på kalvene. Etterhvert begynner de å angripe bare for å drepe. Da kan man spørre hvilken hensikt det har å legge ut åte. Det en oppnår er å samle mer ørn. Vi har prøvd å gjete, men det er håpløst. Ørn er eksperter på å ta kalver og snur du ryggen til dem tar de dyr. Jeg ser ingen annen løsning enn å få ørnebestanden ned på et fornuftig nivå, ikke ta ut alt men få en reduksjon av bestanden, sier han.

– Det finnes ingen annen løsning enn å redusere bestanden av rovdyr, ikke minst ørn, mener Per Mathis Oskal. Foto: Birger Caspersen