Fortsatt ingen sommer i sikte:

– Akkurat nå ser vi ingen ende på gråværet

Lavtrykkene står i kø for å treffe Nord-Norge.

REGN, REGN OG ATTER REGN: Paraplysesongen er langt fra over.   Foto: Geir Barstein

nyheter

Den siste uka har for det meste vært grå og regnfull, og det er ingenting som tyder på at det vil endre seg med det første.

– Det blir et lite høydepunkt på mandag, hvor det ser ut til å bedre seg litt og vi får litt mindre skyer. Temperaturene kan også stige noe, sier vakthavende statsmeteorolog Eirin Arnesen ved Vervarslinga til iTromsø.

Men dette glimtet av klarvær og et tosifret antall varmegrader blir trolig svært kortvarig.

– Etter dette kommer det flere lavtrykk inn, noe som betyr mer regn og skyer, dessverre. Akkurat nå ser vi ingen ende på gråværet og det lave skydekket, sier Arnesen.

Sol i sør gir regn i nord

Og det er det eventyrlige sommerværet sørpå har skylda for gråværet i nord. 

Et stabilt høytrykk som har gitt opp mot 30 varmegrader og stor skogbrannfare enkelte steder, blokkerer andre lavtrykk og sender dem nordover.

– Disse lavtrykkene går vanligvis inn i landet lenger sør, men nå ligger de i kø langs kysten og vi får dem rett i fleisen, sier Arnesen, og legger til prognosene for lavtrykksaktiviteten er nokså sikre fram til 2. juni.

Lavtrykket som herjer akkurat nå ligger vest for Spitsbergen.

– Det beveger seg raskt østover. Et nytt kommer inn fra sørvest og treffer Troms eller Finnmark på tirsdag, sier hun.

Tromsø på sisteplass

Med tett opp mot 300 soltimer, er det Kristiansand og Oslo som ligger på landstoppen så langt i mai, mens Tromsø havner på sisteplass med bare 197 soltimer, ifølge Meteorologisk institutt.

Til tross for at mange av disse førte til knallvær og gradestokker godt over 20 grader i byen, minner imidlertid Arnesen om at gjennomsnittstemperaturen for Tromsø i mai er 4,8 grader.

– Selv om det har vært noen eksepsjonelle dager i vår, er vi nå tilbake til normalen for byen, sier hun.

Snittemperaturen i Tromsø de siste 30 dagene var 7,2 grader, noe som er 3,1 grader over normalen.

Høyeste temperatur var 23,1 grader (10. mai) mens laveste var -1,2 grader (1. mai). Til sammen har det kommet 37,0 mm i løpet av mai.