Steve Rokstad fra transport- og bilfagenes opplæringskontor på Finnsnes (TOBO) er mannen som har hatt regien for fredagens mesterskap der altså 12 lærlinger innen de forskjellige yrkesfagene har konkurrert mot hverandre.

Lærlinger fra hele fylket

Steve forteller at det er kandidater fra Harstad, Tromsø og fra Midt-Troms som konkurrerer mot hverandre. Han forteller at denne tevlingen foregår i lokalene til Senja videregående skole.

Folkebladet-TV: Se video fra konkurransen nederst i denne artikkelen

– I dette mesterskapet deltar fem lærlinger i klassen bilmekaniker for lette kjøretøyer, fire er med i klassen for tunge kjøretøyer, og så er det tre som har meldt seg på i klassen for yrkessjåfører. Etter at alle øvelsene er unnagjort i dag vil dommerne som følger med på hva lærlingene har prestert kåre en vinner i hver klasse til slutt. Rokstad forteller at dommerne er personer fra opplæringskontorene, lærere og også personer fra bilbransjen.

Får bryne seg på flere oppgaver

– Lærlingene som deltar i dag er både første års læringer og andre års læringer. Steve forteller at i yrkessjåførfaget ble det kjørt presisjonskjøring med lastebil, med truck, opptreden på skadested og lastsikring.

– I klasse bilmekanikere for lette kjøretøy skal lærlingene vise hva de kan i motorstyring, elektro, understell, motor og bremser. Mekanikerlæringene som deltar i klasse tunge kjøretøy får tildelt oppgaver i elektro, bremser, forstilling, og trykkluft.

– Vinnerne av dagens «Troms-mesterskap» går så videre til yrkes-NM i Akershus Oslo i oktober, som representanter for Troms innen hver sin sjanger.

– En seier for lærlingene vil ubetinget være en fin fjær i hatten. Allerede seieren i dag vil jo gi disse lærlingene en status som en av fylkets beste lærlinger, og vil helt klart være noe som er svært viktig å ha med seg i CV-en når det skal søkes på framtidige jobber.

Rokstad forteller at dersom noen fra Troms skulle vinne NM, er de klare for «World Skills», der man møter vinnere fra alle andre nasjoner innen sin klasse.

Sigurd Johnsen i ferd med en av sine øvelser, dette dreide seg om å finne en feil på EBS-bremsene. Foto: Stein Wilhelmsen
Sondre Henriksen Engstad under ulykkesopptreden i ei simulert ulykke som var en av av konkurranseinnslagenen for gruppen yrkessjåfører. Foto: Stein Wilhelmsen