Etter å ha hatt trusselen om midlertidig stenging over seg i vel én måned, ble det i Lenvik kommunestyre torsdag avklart at Dagsenteret på Finnsnes er berget.

Det er leder av utvalg for helse og omsorg, Per-Inge Søreng, fornøyd med.

Uenige om inndekning

Det var et samstemt kommunestyre som torsdag slo ring rundt Dagsenteret. Samstemt var politikerne også om at legekontoret på Gibostad ikke skal rammes av kutt, samt at kommunen stiller opp med det som trengs for at helsebad-tilbudet opprettholdes. Noe uenighet var det likevel, og da på hvordan man skal "betale for det" når man likevel ikke får innsparing ved kutt på Dagsenteret, Gibostad legekontor og helsebadet.

Det var ikke Sørengs gruppring, bestående av Høyre, Frp, KrF og Sp, som oppnådde flertall for sitt forslag, men «den andre sida» bestående av Ap, SV, Lenviklista og frittstående representant Elisabeth Rognli i bresjen. Dermed ble det vedtatt at inndekninga skal hentes inn ved å redusere tolketjenester innenfor helse og omsorg med 350.000 kroner, redusere drift i tildelingsenheten med 320.000 kroner, redusere drift i sentralkjøkkenet med 400.000 kroner og redusere kapitalkostnader ved sykesignalanlegg med 90.000 kroner.

Utredning av sentralkjøkkenet

I forbindelse med årets første økonomirapport i Lenvik er det avdekket at det er merforbuk ved sentralkjøkkenet på Finnsnes. Derfor tok Kay-Erling Ludvigsen (Ap) til orde i kommunestyret for å få en utredning av hva dette merforbruket skyldes. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

– Det er greit å få utredet, selv om jeg tror det er lite å hente der, sier Søreng.

– Er sentralkjøkkenet underbudsjettert på samem måte som ramma for helse og omsorg?

– Jeg tør ikke å si om underbudsjettering gjelder også på dette området, men når det gjelder rammeområdet for helse og omsorg må vi bare erkjenne oss skyldige i underbudsjettering gjennom mange år.

I kommunestyret torsdag var det flere representanter som pekte på problemet med underbudsjettering innafor helse og omsorg, og hvordan dette slår ut i stadige kutt og nedskjæringer. Søreng er glad for at mange sitter med denne erkjennelsen.

– Men samtidig sier økonomisjefen at det ikke er penger å finne noen andre steder, så det er en forferdelig vanskelig situasjon vi er i. Derfor har vi fra utvalget bedt om en gjennomgang av den prosentvise fordelinga til de ulike rammene — om den er riktig slik det gjøres i dag. Vi tenker i alle fall at det er tydelig at det må skje store forandringer, sier Søreng.