Arbeidet med å sette sammen puslespillet som 1. januar 2020 skal utgjøre Senja kommune ruller stadig framover, og i disse dager er det noen svært viktige brikker som prosjektleder og kommende rådmann i nykommunen Hogne Eidissen må få på plass, nemlig kommunalsjefene. Etter at fellesnemnda for Senja kommune onsdag vedtok et omstillingsdokument og et innplasseringsdokument, ligger det til rette for at Eidissen sammen med tillitsvalgte og innleid kompetanse kan starte opp denne viktige kommunalsjef-jakta.

– Det er nå fastsatt at vi har 24 kandidater i utvelgelsesområdet til de fire kommunalsjefstillingene i Senja kommune. Vi skal nå kjøre en kartlegging på disse, noe man skal gjøre i forbindelse med kommunesammenslåing og virksomhetsoverdragelser, sier Eidissen.

Etter kartlegging tas utvalgte kandidater med videre i prosessen, blant annet til innplasseringssamtale/intervju, før det til sist besluttes hvem som faktisk blir de fire kommunalsjefene.

Fare for skuffelse

– Er det ikke mulig å rekruttere "eksterne" folk til stillingene, altså personer som i dag ikke er ansatte i de fire Senja-kommunene?

– I og med at denne sammenslåingsprosessen er en virksomhetsoverdragelse så lyses ikke stillingene ut eksternt, så fremst det ikke viser seg at kompetansen som etterspørres ikke er blant de som er i utvelgelsesområdet. Slik jeg ser det nå er det imidlertid ingenting som tyder på at vi ikke skal klare å finne gode folk blant de 24 flotte kandidatene vi har her, sier prosjektlederen.

Da Eidissen holdt en orientering om status for sammenslåingsprosessen i Lenvik kommunestyre torsdag, uttalte han at momentet med nettopp innplassering kan bli farlig.

– Hva mener du med det?

– Jeg mener farlig i hermetegn, og det sier jeg fordi vi nå er kommet dit i prosessen at det begynner å berøre folk. Det er noen som ikke kommer til å få den jobben som de kan tenke seg, og da er det selvfølgelig noen som blir skuffa.

For å unngå «farlig» skuffelse fremhever Eidissen viktigheten av en god prosess rundt innplasseringa av kommunalsjefene.

Jo bedre prosesser som kjøres, og jo mer gjennomsiktig disse er, jo lettere tror jeg det å takle for den som ikke får jobben at andre totalt sett blir vurdert som bedre, poengterer prosjektlederen.

Et kjempeviktig moment

Ingen ansatte i dagens senjakommuner skal miste jobben som følge av sammenslåingsprosessen, ei heller skal noen gå ned i lønn. Det betyr blant annet at samtlige kommunalsjefer i Lenvik, Tranøy, Berg og Torsken beholder dagens lønn, selv om de ikke fortsetter inn i en kommunalsjefstilling i Senja kommune.

– Blir ikke det dyrt?

– Jo, men det er en del av avtalen som vi må forholde oss til. Jeg tror også at denne avtalen er en av grunnene til at sammenslåingsprosessen går såpass bra som den gjør.

For å være innafor den satte framdriftsplanen må det før fellesferien være avklart hvem som skal inn i de fire kommunalsjefstillingene. Eidissen poengterer også at det er viktig å få avklart situasjonen av hensyn til forutigbarheten til de som berøres av denne avgjørelsen, samt av hensyn til det videre organisatoriske arbeidet med å bygge Senja kommune.

– Skal kommunesjefene inn i jobben allerede i prosjektfasen?

– De vil være delaktige i prosjektet samtidig somd e skal gjør sin vanlige jobb, noe som selvsagt er en gedigen utfordring. Det er ikke bare enkelt å skulle jobbe som man gjør i dag og i tillegg bidra litt inn i prosjektet. Akkurat dette blir også min utfordring, nemlig å finne ut hvordan jeg kan dra veksler på kommunalsjefene uten at de «brekker nakken». Det blir nok også enda mer på oss i prosjektet, men det er vi forberedte på.