Et enstemmig kommunestyre ga tommel opp til å behandle barnehagesaken på nytt i henhold til innbyggerinitiativet fra foreldregruppa ved Øvre Hamna barnehage. En langvarig debatt til tross, så endret det ikke på status for sentrumsbarnehagen. Et knapt flertall bestående av Høyre, Frp, Krf, Sp og frittstående representant Elisabeth Rognli stod nemlig på sitt, og sørget med det for at nedleggingsvedtaket fra desember i fjor blir stående.

Arealmessig overkapasitet

Overkapasitet i sentrumsbarnehagene var årsaken til at nedleggingssaken i det hele tatt havnet i politikernes søkelys i fjor høst. Nettopp dette aspektet har vært mye debattert siden den gang, blant annet har det vært problematisert om overkapasiteten reellt sett er så stor med tanke på at det står barn på venteliste for å få barnehageplass i Lenvik. I kommunstyret torsdag la kommunalsjef Rune Hoholm frem ferske tall vedrørende overkapasiteten, og redegjorde nærmere om hva som ligger bak tallene.

– Toppåret 2010 hadde vi 684 barn i barnehagene i Lenvik, mens tallene for 2017 var 588 barn. Det har skjedd noe, og det var denne trenden vi ble oppmerksomme på da vi laget saken om overkapasitet, sa Hoholm.

Per i dag rommer sentrumsbarnehagene i Lenvik store nok arealer til å kunne inkludere 97 flere barnehageplasser enn i dag, og det selv om Øvre Hamna barnehage ikke er med i bildet. 32 barn står på venteliste for å få barnehageplass, men kommunalsjefen påpekte at de fleste av disse enten har søkt plass etter fristen, eller har ønsker om en senere oppstart enn november 2018. Åtte av de 32 barna på venteliste har også fått tildelt plass, men ønsker plass i en annen barnehage.

– Vent til Senja kommune

Fra opposisjonen var flere på talerstolen for å markere sin motvilje mot nedlegging av Øvre Hamna barnehage, én av dem frittstående representant Jasmin Agovic-Nordaas.

– Det er alldeles lite klokt å legge ned en barnehage, for så å kanskje måtte bygge en ny sentrumsbarnehage om to år som en følge av kommunesammenslåing. Jeg ser det vises til at vi har overkapasitet i dag, men hva med i 2020? Kan vi ikke la denne barnehagen være nå, og heller la nye Senja kommune avgjøre dette når vi vet sikkert hvor stort behovet for nykommunen blir?, spurte Agovic-Nordaas.

Flere stilte seg også kritisk til kommunalsjefens redegjørelse om ovrkapasitet.

– Her er tall hvor man baserer seg på å benytte seg av alt av areal, og i mitt hode gir det assosiasjoner til burhøns — og her snakker vi om unger, som skal være vårt satsingsområde i Lenvik kommune, poengterte Sylvi Nilsen (Ap).

Burhøns-utspillet møtte kommunalsjef Hoholm ved å vise til at mange barnehager driftes ut ifra minimumsareal.

– Botnhamn er en av disse barnehagene — fylt til randen, men jeg tror folk vil si at det er en god barnehage likevel.

Med vedtaket som ble fattet i kommunestyret, legges Øvre Hamna barnehage ned i august. En annen følge av kommunestyrets behandling av nedleggingssaken, som potensielt sett er mer av det positive slaget, er at rådmannen skal komme tilbake md en redegjørelse over hva det vil koste for Lenvik å yte full barnehagedekning, og da inkludert også de barna som ikke har lovfestet rett.

Nedleggingsvedtaket av Øvre Hamna barnehage på Finnsnes ble opprettholdt torsdag. Foto: Carina Hansen